A Shell bejelentése még csak a kezdet? Spórolásra kérnek minenkit a benzinkutasok

Pénzcentrum2022. július 28. 17:03

Az egész közép-európai térségben akadozik az üzemanyag-ellátás és ez csak éleződni fog - erről beszélt az RTL Híradónak Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. A százhalombattai finomító leállásával elképzelhető, hogy további mennyiségi korlátozásokat vezethetnek be a benzinkutakon, ezért szerinte az emberek jobban teszik, ha alaposan felkészülnek a spórolásra.

Nem áll jól Közép-Európa az üzemanyaggal. A térségben lévő öt finomító közül jelenleg csak három működik. Július 20-án tűz ütött ki a csehországi finomítóban, ezért le kellett állítani a gyártást, a schwechati finomítóban még június elején történ baleset, ott sem indult újra a termelés. Augusztus 1-jén pedig karbantartás miatt a százhalombattai finomító is leáll - mondta az RTL Híradónak Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

Az egész térségben üzemanyaghiány van és ez egyre éleződni fog. Ráadásul most a tengerentúlról vagy a Közel-Keletről is bonyolult behozni az üzemanyagot

- hívta fel a figyelmet a szakember, aki szerint nagy kérdés, hogy az állami tartalékok és a Mol saját tartalékai képesek lesznek-e fedezni a karbantartás idejére kieső százhalombattai finomító által előállított üzemanyagot.

Biztosan nem tudtak pufferelni kellő mennyiségű üzemanyagot a leállás idejére, hiszen ami kijött a finomítóból, egyből ment a magyar piacra. Az állami tartalékok 90 napra elegendőek. Kérdés, hogy mennyivel tud beszállni az állami tartalék a piac kiszolgálásába, mi arra számítunk, hogy jelentős korlátozások léphetnek fel a benzinkutakon, mennyiségi korlátozásokat vezethetnek majd be

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– fogalmazott Egri Gábor, aki szerint több tucat kisebb benzinkút már bezárt, de ez a tendencia tovább folytatódhat, A kis és középvállalati szektorban tömeges csődhullámmal lehet számolni. A rezsi nagyon jelentősen megemelkedik, az új gáz- és áramszerződéseket már 6-7-szeres áron fogják megkötni, sorolta.

Hozzátette: mindenki jobban teszi, ha már most felkészül a spórolásra, mert minden molekula számít. Arra figyelmeztetett mindenkit, hogy csak teletankolt járművel induljunk útnak, jól tervezzék meg az útvonalat, és gondolják meg, hogy hová akarnak mindenképpen autóval menni.

Címkék:
benzin, benzinkút, mol, gázolaj, tankolás, karbantartás, benzinkutak, olajfinomító,