Érik a katasztrófa a magyar benzinkutakon: érkezhet a durvább tankolási limit?

Pénzcentrum2022. július 12. 10:45

A 480 forintos benzin nem ösztönzi a magyarokat a fogyasztáscsökkentésre, inkább serkenti a keresletet. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben 50 literről 20-30 literre viszik lejjebb a kereskedők a tankolási limitet a kutakon.

Még a járvány enyhülése után sem volt akkora a kereslet az üzemanyagok iránt, mint az árstop bevezetése után, idén májusban például több benzin fogyott, mint 2019 augusztusában, amikor jellemzően a legtöbben tankolnak. A pénzmozgáson is látszik a nagy forgalom, az állam 263 milliárdos bevételre tett szert az első 5 hónapban az üzemanyagokra rápakolt jövedéki adóból.

Grád Ottó rámutatott, a hatósági ár eltüntette a különbséget a töltőállomások között. Mint mondta, korábban valaki nem tankolt az autópályán, mert ott drágább volt az üzemanyag, most viszont ott is ugyanannyiért tankolhat, mint egy kisvárosban. Az árstop miatt a töltőállomások folyamatos veszteségeket könyvelnek el, és Grád Ottó osztja Hernádi Zsolt véleményét, miszerint a mostani helyzet hosszú távon nem fenntartható.

Vastagon veszteségesen működnek a töltőállomások Magyarországon, és ez igaz mind a kétezer jelenleg aktív hazai töltőállomásra

idézte a szakértőt az RTL Híradó. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára hozzátette, problémák ezért lesznek, mindennapossá fognak válni a már bevezetett korlátozások. Szerinte nem kizárt, hogy a tankolási limit is változik majd – a Mol-kutakon most maximum 50 litert lehet hatósági áron tankolni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Könnyen megtörténhet, hogy a napi vásárolható mennyiség egy alacsonyabb szinten, 20-30 literben lesz maximalizálva

– jegyezte meg Grád Ottó, aki arra kérte a fogyasztókat, hogy a gépjárműveiket csak a szükséges esetekben használják, próbálják csökkenteni a fogyasztást, mert mint megállapította: inkább legyen kevés az üzemanyag, mint hogy egyáltalán ne legyen.

Címkék:
üzemanyag, tankolás, magyar, rtl, korlátozások, üzemanyagárak, árstop, ársapka,