Vége a Suzuki egyeduralmának? Ezeket az autókat veszik most nagyon a magyarok

Szánthó Péter2022. június 1. 16:03

Nem a Suzuki helyezte forgalomba a legtöbb autót májusban, és ezzel az éves összesítésben is lekerült az első helyről. Bár az S-Cross egyelőre magasan vezeti a modellek 2022-es toplistáját, de a Vitara ezüstérme veszélybe kerülhet. Mutatjuk, melyek most a magyarok kedvenc autói.

Májusban 10 141 autó állt forgalomba Magyarországon, ami 5,2 százalékkal maradt el a tavalyi évi számoktól. A Datahouse friss adatai szerint 2022-ben eddig 47 919 kocsinak adtak ki magyar rendszámot, ami 10,3 százalékkal kevesebb, mint 2021 első öt hónapjában volt.

A 2020-as adatokkal nem igazán érdemes összehasonlítani a mostaniakat, hiszen, bár majdnem 57 százalékos a növekedés két éve májushoz képest, de a magyar autópiac pont abban az időszakban fogott padlót a koronavírus miatti lezárások okán.

Loading...

Hogy a piac hozni tudja a tavalyi év második negyedéves forgalomba helyezési számait, ahhoz június hónapban majdnem 13 400 autóra kellene magyar rendszámot kiadni. Ehhez azonban valami nagyon nagy csodának kéne történnie: 13 ezernél több autót utoljára 2020 novemberében helyeztek forgalomba itthon. Az első negyedvében egyébként 11 százalékkal kevesebb személyautót helyeztek forgalomba itthon, mint 2021 azonos időszakában.

A legjobb autóhitelek egy helyen: fusd át a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ami a gyártók versenyét illeti, májusban igen csúnyán lenyomták a Suzukit, amely csak az ötödik legtöbbet forgalomba helyező márka volt a múlt hónapban, 698 darabbal. Megelőzte a Ford (725), a KIA (899) és a Volkswagen (941) is, a májust toronymagasan nyerő Toyota pedig majdnem ráduplázott "a mi autónkra" 1293 forgalomba helyezéssel.

Loading...

Sőt a Toyota ezzel a májusi eredménnyel az éves összesítésben is beelőzte a Suzukit az első helyen: jelenleg 6152-5766-ra áll a két japán gyártó meccse. Harmadik helyen a Ford áll 4278 forgalomba helyezéssel, negyedik a VW (3755), de nagy a meccs a KIA-val (3628) ezért a helyért.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Loading...

2022-ben ezek a modellek viszik a prímet

Jó, azért van, ami nem változik: a modellek forgalomba helyezési versenyének első két helyén a Suzuki S-Cross és a Vitara áll, öt hónap alatt előbbiből 3233, utóbbiból pedig 2087 kapott magyar rendszámot, úgyhogy egyelőre behozhatatlannak tűnik az S-Cross előnye. Nem ennyire biztos a Vitara helye a toplistán, ugyanis a KIA Ceed 1824 darabbal áll a harmadik helyen és a Toyota Corolla is lőtávolban van 1698 darabbal.

Az ötödik Dacia Duster után (1324 db) eléggé besűrűsödik a mezőny. Ám az feltűnő a top 25-ös listán, hogy egyfelől a Suzuki többi modellje kiszorult onnan, főleg a Swift és az Ignis szokott itt feltűnni. Ellenben a Toyota 5 modellt is delegált, és a Fordnak is 4 bástyája áll.

Loading...

A másik szembeötlő dolog, hogy a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának slágerautói is kiszorultak a top 25-ből, egyedul a Ford Tourneoból (917) lehet olyat rendelni, amire járhat az állami ingyenpénz. Vélhetően ennek az az oka, hogy a program már jó ideje fut, és a legtöbb jogosult, aki autót vett volna, már élt a lehetőséggel - így az új, 7 személyes-vásárlók táborát csak az idő közben újabb gyereket vállalók erősíthetik.

Címkék:
autó, toyota, suzuki, ford, autópiac, datahouse, forgalomba helyezés, kia,