Egyre feszültebb a helyzet az autóiparban: csökkent az idén az eladott kocsik száma

Pénzcentrum2022. május 27. 12:27

Nem túl rózsás az autóipar helyzete, mint amire a gyártók főbb gazdálkodási mutatói alapján következtetnénk, derült ki az EY (Ernst&Young) tanácsadó cég tanulmányából.

Az EY pénteken megjelent tanulmányában a világ 16 legnagyobb autógyárának üzleti adatait vizsgálta, amiből kiderült, hogy az új autók eladásai például Kínában a koronavírus-járvány miatt hatalmas nyomás alá kerültek. Kína pedig a Volkswagen, a Mercedes és a BMW legnagyobb felvevő piaca, ezért is probléma, hogy a kínai iparági adatok szerint áprilisban 35,7 százalékkal esett vissza a személygépkocsi-értékesítés a tavalyi adatokhoz képest.

Még nem látszik a vége kínai hatóságok szigorú koronavírus-politikájának, így a következő hónapokban az értékesítések további visszaesése fenyeget

- figyelmeztetett Peter Fuß, az EY ágazati szakértője. A tanulmányból kiderült, hogy a nagy gyártók az első negyedévben átlagosan kevesebb autót adtak el világszerte, mint 2021 azonos időszakában, azonban eredményességük javulni látszik. Ugyanis az érbevétel és az üzemi eredmény közötti viszonyt mutató bevételarányos megtérülés alapján egyértelműen a Tesla vezeti a ranglistát a maga 19,2 százalékával, míg az  ágazat nagyjai a Mercedes-Benz 15 százalékkal, a Volkswagen 13,3 százalékkal, míg a BMW 10,9 százalékkal követi őt.

Az első negyedév pusztán a számok alapján kiválónak mondható, valójában azonban rendkívül feszült helyzet alakult ki az autóiparban

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- összegezte Constantin Gall, az EY nyugat-európai mobilitási részlegének vezetője

Címkék:
eredmény, kínai, koronavírus, volkswagen, bmw, mercedes, autók, koronavírus-járvány,