Friss bűntérkép: ezekben a megyékben törik fel, lopják el a legtöbb autót

Pénzcentrum2022. március 31. 11:03

Folytatódott a pozitív trend, 2020-ban is kevesebb autót loptak el és törtek fel Magyarországon, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a rendőrség felhívja a figyelmet, hogy nem szabad félvállról venni a dolgot, ugyanis tapasztalataik szerint nincs ellophatatlan autó. Ugyanez igaz az autófeltörésekre is, amelyekhez szerintük a sértettek figyelmetlensége is nagyban hozzájárul.

2020-ban is folytatódott az évek óta tartó pozitív trend, kevesebb autót loptak el Magyarországon, mint egy évvel korábban - derült ki a PRE-STAT adataiból. A hazai bűncselekményeket összegző rendszer szerint ugyanis abban az évben 309 autólopást jelentettek összesen az országban, majdnem feleannyit, mint 2019-ben - ebben nyilván szerepe volt a járvány miatti lezárásoknak is.

De a trend ettől még ingen kedvező, hiszen 10 évvel korábban még majdnem 4800 autónak kélt lába országosan, és még 2017-ben is 1700 felett volt az esetszám.

Loading...

Ha a területi eloszlást nézzük, talán nem meglepő, hogy a legtöbb ilyen bűncselekmény a fővárosban történt, szám szerint 143 darab, a dobogó második fokán pedig a szintén népes Pest megye áll 52 esettel. A listán a harmadik Bács-Kiskun, de itt már csak 17 autólopás történt.

Loading...

Békésben, Veszprémben és Zalában egy autót sem loptak el 2020-ban, de Tolnából, Nógrádból és Csongrád-Csanádból is csak 3 esetet jelentettek.

Tapasztalataink szerint nincs ellophatatlan gépjármű, azonban a tulajdonosoknak érdemes mindent megtenni tulajdonuk védelme érdekében

- hívta fel korábban a Pénzcentrum figyelmét az ORFK, akik több potenciális védekezési lehetőséget is megosztottak:

  • Hatásos megelőzési módszer lehet, hogy a gyári riasztón kívül, egyéni védelmi rendszert építtetnek az autóba. A korszerű mechanikai eszközök közül a különféle kormány-, pedál- és sebességváltó zárak alkalmazásával nagyfokú védettség érhető el.
  • A lopási szándék megelőzésére szolgál a gépkocsi ablaküvegeinek szélébe (mechanikai eljárással) begravírozott, kicsinyített méretű rendszám és alvázszám, amely bizonyító erejű azonosító jelzésként szolgál. Az úgynevezett mikropontos, másodlagos jelölés hatásos megelőzési módszer, amely egyre több országban elérhető.
  • A XXI. század technikai vívmányai közül a műholdas navigációs rendszerek használata is megnehezíti az elkövetők dolgát.
  • Javasoljuk az autótulajdonosoknak, hogy mindig zárják be az ajtókat, húzzák fel az ablakokat, vegyék ki az indítókulcsot, valamint kapcsolják be a riasztót. Kiszállás után mindig ellenőrizzék a gépkocsi lezárt állapotát, illetve a riasztó működésbe lépését.

A gépkocsifeltörések száma is csökkent

Az adatbázisból lekértük azt is, hogy mi a helyzet a gépkocsifeltörések számával, és mint kiderült, ezen bűncselekmények száma egy évtized alatt a tizedére csökkent Magyarországon. Ugyanis, mialatt 2020-ban 1584 autót törtek fel itthon, addig 2010-ben ez a szám még 12 115 darab volt.

Loading...

Ami a területi eloszlást illeti: ebben a tekintetben is Budapest vezet 710 esettel, második Pest megye 233-mal, Bács-Kiskunból pedig 125 ilyen bűncselekményt jelentettek 2020-ban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...

A lista másik végén Békés megye áll 2 esettel, Zalában 8 autót törtek fel, Nógrádban pedig 10-et. Az autófeltörések kapcsán a rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy nem lehet behatárolni, hogy milyen „lehetőségre” figyelnek fel a tolvajok. Ahol alkalom kínálkozik, ott elkövetik a bűncselekményt, kárt és bosszúságot okozva a tulajdonosnak. A forgalomban lévő gépjárművek száma egyre növekszik, szinte bármelyik válhat az ilyen jellegű bűncselekmények célpontjává.

Sajnálatos módon, sokszor a sértettek magatartása is hozzájárul a „sikeres” gépkocsi feltöréshez

- tették hozzá.

Mint a tájékoztatóban írták, minden autósnak érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

  • Mindig zárja be az autóját, még akkor is ha csak rövid időre távolodik el a járművétől! A gépjármű lezárása a zárt udvarban, illetve garázsban történő tárolás esetén is szükséges.
  • Mindig ellenőrizze, az ajtók nyithatóságát! Előfordulhat, hogy a lezártnak hitt gépkocsi ajtók nyitva maradnak, mert a zárak nem megfelelően működnek, illetve a központi zár nem jól funkcionál.
  • Használjon gépjárműbe épített riasztóberendezést, illetve a jármű parkolását követően helyezze élesített állapotba azt.

A kivilágítatlan, kisebb gyalogos- és járműforgalmú, vagy elhagyatott területen hagyott járművek gyakrabban válnak bűnözők célpontjává. Így a parkolóhely kiválasztásakor az alábbiakra ügyeljünk:

  • Gépjárművét lehetőség szerint tárolja zárható garázsban, vagy válasszon őrzött parkolóhelyet.
  • Amennyiben járműve közterületen parkol, válasszon jól megvilágított, nagyobb forgalmú területet.
  • Az esetleges autófeltörés kockázatát nagyban csökkentheti a területet rögzítő térfigyelő kamera.

Sőt, nagyot tévedünk, ha azt hisszük, hogy értékeink biztonságban vannak az első ülés mögött, vagy hátul letakarva: ugyanis a tolvajok legelőször ezeken a helyeken keresik a szajrét! A rendőrség ezért azt tanácsolja, hogy:

  • Ne hagyjon értéket gépkocsijában, az autó nem biztonságos tárolóeszköz!
  • Üres táskát sem szabad a kocsiban hagyni, hiszen a tolvaj csak a jármű feltörése után veszi észre, hogy nem zsákmányolt semmit. A gépkocsi feltörése a bosszúságon túl jelentős anyagi kárt is jelent.
  • Személyes iratait és a jármű okmányait soha ne tartsa a személygépkocsiban! Ezek megszerzése további visszaélésekre adnak lehetőséget.
  • Ha a vásárlást követően az árucikkeket az autójában csak látható helyre tudta bepakolni, ne hagyja járművét őrizetlenül!

Címkék:
autó, gépkocsi, autófeltörés, bűncselekmény, autólopás, bűnözés, megye, jármű, személygépkocsi, gépkocsifeltörés, pre-stat,