Gépjárműadó 2022: Mennyi a gépjárműadó és hogyan történik a gépjárműadó befizetése?

Pénzcentrum2021. december 18. 21:03

A gépjárműadó egy olyan általános teher, ami minden gépkocsival vagy más gépjárművel rendelkező állampolgárt érint, vagy érintett már élete során legalább egyszer. A gépjárműadó törvény megállapítja, hogy mennyi a gépjárműadó 2022 évében, és hogy milyen gépjárműre mennyi gépjárműadó, illetve mennyi gépjárműadó kedvezmény jár.

Cikkünkben a NAV gépjárműadó befizetés kapcsán nyújtunk átfogó tájékoztatást olvasóinknak: eláruljuk, mi a gépjárműadó törvény lényege, mi a gépjárműadó célja és milyen gépjárműadó 2022 aktuális szabályok vonatkoznak a gépjárműadó mértékének megállapítására. Hogyan számol a gépjárműadó kalkulátor, a gépjárműadó lekérdezés útján mennyi a gépjárműadó járműtípusonként? Amellett, hogy eláruljuk, a gépjárműadó mennyi, azt is megtudhatod, a gépjárműadó befizetése hogyan történik, és hogy a gépjárműadó fizetése hol intézhető el a leggyorsabban.

Mi a gépjárműadó?

Magyarországon minden magyar hatósági rendszámtáblával ellátott gépjármű, pótkocsi és a Magyarország területén közlekedő, külföldi nyilvántartású tehergépjárművek után gépjárműadó, régi nevén súlyadó fizetésére vagyunk kötelezettek. Ezek mellett a gépjárművek mellett az állam nyilvántartja a nem kizárólag magánhasználatú gépjárműveket is, amelyek után a cégautó adó fizetése szükséges.

A gépjárműadó törvény (1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról) állapítja meg a gépjárműadó mértékét, azt az összeget, amit a jogszabályban megállapított gépjárművek tulajdonosainak rendszeresen fizetnie kell. A gépjárműadó fizetése a Nemzeti Adó- és Vámhivatal irányába történik – mindig tartsuk a gépjárműadó befizetési határidőket, illetve tájékozódjunk az autóvásárlás előtt, hogy mikor kell adózni és mikor van NAV gépjárműadó mentesség.

Milyen járművekre kell gépjárműadót fizetni?

Gépjárműadó fizetési kötelezettség vonatkozik…

  • személyszállító gépjárműre (nem autóbusz);
  • tehergépjárműre hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege alapján, növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával;
  • autóbuszra, lakókocsira, lakópótkocsira a hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege alapján;
  • nyergesvontató esetében a nyergesvontató saját tömegének kétszerese számít, növelve a nyergesvontatóval vontatható, átmenőfékes vontatmány (félpótkocsi) megengedett legnagyobb össztömege és a nyergesvontató saját tömege pozitív különbözetének felével.

Milyen járművekre nem kell fizetni a gépjárműadót?

Nem kell fizetni gépjárműadót…

  • lassú járműre;
  • lassú jármű pótkocsija után;
  • „méhesházas” gépjárműre;
  • magyar rendszámtáblával ellátott mezőgazdasági vontatóra;
  • munkagépekre;
  • CD, CK, DT, OT, Z betűjű rendszámtáblával ellátott gépjárművekre;
  • olyan külföldi nyilvántartású tehergépjárművekre, amelyek valamelyik EU tagállamban nyilván vannak tartva;
  • négykerekű segédmotoros kerékpárra.

Kinek kell fizetni a gépjárműadót?

A gépjárműadó és az időarányos gépjárműadó fizetése mindig a gépjármű tulajdonosának, vagy üzembentartójának a feladata, amennyiben a magyar járműnyilvántartásban ő szerepel az év első napján. Amennyiben több üzembentartó vagy tulajdonos van, az fizeti az adót, akinek a neve a forgalmi engedélyen szerepel. E és P ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű esetén a gépjárműadó alanya az, akinek a nevére az ideiglenes rendszámtáblát kiállították – erről a NAV egyszeri határozatot küld.

Ha a gépjármű tulajdonosa meghal (vagy a tulajdonos cég megszűnik), de az év első napján még mindig a volt tulajdonos szerepel, akkor a gépjárműadó fizetési kötelezettség átszáll a nem üzembentartó tulajdonosra, annak hiánya esetén arra, akit a nyilvántartásban elsőként tulajdonosnak bejegyeztek.

A gépjármű eladása (tulajdonjog átruházása) esetén átruházónak legkésőbb a gépjármű átruházásának évét követő 15 napon belül jelentenie kell az eseményt a NAV-nál. Ha forgalomból kivont gépjárművet visszahelyeznek az átadás során a forgalomba, akkor a következő hónap első napjától az átruházó már nem minősül adóalanynak. Ha a tulajdon átruházás bejelentése nem történik meg időben, akkor a tulajdonátszállás bejelentése évének utolsó napjáig az előző tulajdonos az adóalany.

Mikor van a gépjárműadó befizetés határideje?

A gépjárműadót minden évben két részletben kell befizetni. A tavaszi gépjárműadó befizetési határidő március 15-én, az őszi gépjárműadó befizetési határideje pedig szeptember 15-én van. Az éves gépjárműadó egy összegben is megfizethető, azonban ilyenkor mindig a március 15-ös határidő az érvényes. Időarányosan megállapított gépjárműadó esetén a határozat kézhezvételét követően, annak a hatályossá válásától számított 15. napjáig kell megfizetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gépjárműadó NAV számlaszám

A gépjárműadó befizetése a 10032000-01079160 számú NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára történik.

Hogyan értesülünk a gépjárműadó fizetési kötelezettségről?

Akár sima, akár időarányos gépjárműadó legyen, a tulajdonosváltás után első alkalommal a NAV határozatot küld a gépjárműadó fizetési kötelezettségről. A későbbi években, ha a gépjármű életében nem történt változás, csak sima tájékoztató üzenet érkezik (adómegállapítási tájékoztatás).

Gépjárműadó kalkulátor: Mennyi a gépjárműadó 2022 évében?

Ha meg akarjuk tudni, mennyi a gépjárműadó az autónk után, nincs is egyszerűbb dolgunk, mint megnyitni egy teljesen ingyenes gépjárműadó kalkulátort online, majd beírnunk a járművel kapcsolatos adatokat. A gépjárműadó 2022 évében is a jármű gyártási évét és a jármű kilowattban, vagy lóerőben kifejezett teljesítményét veszi alapul.

Azt, hogy a gépjárműadó mennyi, mi magunk is egyszerűen kiszámolhatjuk, de gépjárműadó kalkulátor segítségével még egyszerűbb a dolgunk. A kalkulátor gépjárműadó tekintetében a következő kategóriákba sorolja be a járműveket azok teljesítménye, illetve minden megkezdett 100 kilogrammja után:

A gépjárműadó mértéke a gyártási év tekintetében

  • A gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kilowatt;
  • a gyártási évet követő 4-7. naptári évben 300 Ft/kilowatt;
  • a gyártási évet követő 8-11. naptári évben 230 Ft/kilowatt;
  • a gyártási évet követő 12-15. naptári évben 185 Ft/kilowatt;
  • a gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/kilowatt.

A gépjárműadó mértéke az adóalap minden megkezdett 100 kilogrammja után 

  • Az előző pont alá nem tartozó tehergépjármű, nyergesvontató, autóbusz esetén 1.380 Ft;
  • a légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű tehergépjármű, nyergesvontató, autóbusz esetén 850 Ft;
  • az "E" betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott személyszállító gépjármű után 10.000 Ft, míg a tehergépjármű után 46.000 Ft adót kell fizetni;
  • "P" betűjelű ideiglenes rendszámtábla kiadása esetén 23.000 Ft adót kell fizetni.

Gépjárműadó mentesség

A gépjárműadó alól mentességet élveznek a következő gépjármű kategóriák, a jármű funkciója, illetve a járművek tulajdonosai függvényében. Nézzük, kinek és mikor nem kell gépjárműadó!

  • Mentes a gépjárműadó alól az az autóbusz, aminek a nettó jövedelmének minimum 75%-a helyi, helyközi tömegközlekedésből származik;
  • a költségvetési szervek járművei;
  • egyesületi, alapítványi gépjárművek;
  • egyházi jogi személyek gépjárművei;
  • környezetkímélő gépkocsi (csak a tisztán elektromos autó);
  • súlyos mozgáskorlátozottat vagy egyéb fogyatékossággal élő személyt rendszeresen szállító, 1db, maximum 100kW teljesítményű gépjármű;
  • a fegyveres erők gépjárművei.

A gépjárműadó fizetése hol történik?

A gépjárműadó befizetése történhet egyszerű banki átutalással a fentiekben megadott gépjárműadó NAV számlaszámra, de befizethető levélben mellékelt csekkel, postai úton, EFER-en keresztül, vagy a bármelyik NAV ügyfélszolgálaton személyesen.

Címkék:
autó, NAV, adó, autóvásárlás, gépjármű, gépjárműadó,