Így fűti a chiphiány a megugró inflációt: pokoli időszak vár a magyarokra is + videó

Pénzcentrum2021. november 12. 14:04

Nincs mese, bátran kijelenthető, hogy a globális chiphiány is fűti a megugró inflációt. De hogyan is alakult ki ez a helyzet, és mi lehet a megoldás rá? Videóban mutatjuk a válaszokat, és azt is, befektetőként lehet-e ebből profitálni.

Támad az infláció! Októberben Magyarországon 6,5% volt a pénzromlás mértéke, aminek részbeni oka, hogy globálisan a kínálati oldal gyengélkedése is felfelé hajtja  az árakat. Ilyen, kínálati oldalhoz kapcsolódó árfelhajtó erő a globális chiphiány, aminek következtében akadozik az autóipar termelése, a használtautó árak emelkednek, a videókártya már drága kincsnek számít, és még az új Palystation játékkonzolra is hónapokat kell várnunk.

De miért van chiphiány? Másfél éve minden rendben volt, most meg úgy tűnik, összeomlott egy jól működő rendszer. A legfőbb ludas ez esetben is a Covid. A lezárások, karantén miatt sok helyen nem tudtak bemenni a gyárakba dolgozni, illetve, amikor kitört a mizéria, rengeteg cégvezető megijedt, és lemondták a megrendeléseiket, a chipgyártók pedig lemondták az alapagyag-rendeléseiket. 

A válság ugyanakkor nagyon máshogy alakult, ahogy azt előre sokan prognosztizálták. Az emberek bezárkóztak, rengetegen álltak át home office-ra, és otthon töltötték minden szabadidejüket is. Így ugrásszerűen megnőtt a kereslet a számítógépek, tabletek, játékkonzolok, otthoni okos sportgépek iránt, és ezekbe mind-mind mikrochip kell, vagyis pont az ellenkezője történt annak, amit a cégvezetők a járvány kitörésekor megjósoltak.

Felmerül a kérdés, hogy miért nem gyártanak több chipet, ha többre lenne igény? Hát azért, mert a nagy gyártók már most is 100%-os kihasználtsággal termelnek, a hét minden napján, 24 órában. Ok, de akkor miért nem húznak fel gyorsan 2-3 új gyárat, és a probléma egyből megoldva? Nos, a válasz egyszerű. Egy új gyár felépítése minimum 2 év, és alsó hangon 10 milliárd dollár, ami kb. 3100 milliárd forintnak felel meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ráadásul igazából csak 3 nagy gyártó van a földön, amelyek képesek nagy mennyiségben chipeket gyártani, az Intel, a Samsung és a Taiwan Semiconductor (TSMC). Az Apple, Sony, AMD, Nvidia mind a tervezésre fókuszálnak és  bérgyártatnak, jellemzően a TSMC-vel. Hogyan alakulhatott ki, hogy ettől a 3 gyártótól függ a világ sorsa, hiszen a 2021-es év olaja a mikrochip, ettől ketyeg minden, ettől pörög a gazdaság? Az egyéb tényezőkről, a megoldásról, a TSMC kulcsszerepéről, és arról, hogy miként profitálhatsz a jelen szituációból, az alábbi videóban találsz izgalmas információkat.

Címkék:
samsung, apple, infláció, gazdaság, globális, inflációs adat, chiphiány, infláció mértéke, amd részvény,