Ellephetik a benzinturisták Magyarországot: rengetegen nyerészkedhetnek az árstoppon

Pénzcentrum2021. november 11. 16:04

Ellephetik az üzemanyagturisták Magyarországot, hiszen hétfőtől jóval olcsóbb lesz nálunk a benzin és a gázolaj, mint a legtöbb szomszédos országban. Úgyhogy a határok mentén élők már most készülhetnek a lélekben a nagyobb sorokra, hiszen a töltőállomásokról nemigen lehet kitiltani a külföldieket.

Hatalmas forgalmat generálhat az országhatárok menti benzinkutakon minden idők legnagyobb árzuhanása. Ugyanis azzal, hogy a magyar kormány hétfőtől 480 forintban maximálja a gázolaj és a benzin literenkénti árát, a 95-ös benzin ára hétfőtől 26 forinttal, vagyis 5,1 százalékkal csökken, míg a gázolaj esetében 32 forintos lesz az árcsökkenés, ami 7,9 százalékos változásnak felel meg. 

Ekkora egyszeri árzuhanás a Portfolio adatai szerint soha nem volt még a magyar kutakon. Hétfőtől a régióban egyedül Romániában és Ukrajnában lesz olcsóbb az üzemanyag, mint hazánkban. A holtankoljak.hu összegzése szerint ellenben nagyon meg fogja érni például Ausztriából átjönni tankolni, hiszen ott egy liter benzin átszámolva 516 forintba kerül átlagosan, mialatt egy liter gázolaj 506-ba.

De Szlovákiából is sok autós, fuvarozó használhatja ki a magyar árstoppot, hiszen ott a benzinért 546 forintot kell fizetni, a gázolaj literje pedig 508-ba kerül. A horvátoknál szintén befagyasztották az árakat a benzin esetében nagyjából 542 forinton, a gázolajét pedig átszámolva kb. 519 forinton - úgyhogy nekik is eléggé megéri majd átjönni a határ túloldalára tankolni.

Úgyhogy a határ mentén élők lélekben már most készülhetnek a nagyobb sorokra a kutaknál, ugyanis elég nehéz lenne kitiltani a külföldieket a magyar töltőállomásokról.

Loading...

Miért nem az adót csökkentik?

Mint korábban megírtuk, a kormányzat nem csökkenti az üzemanyagok adótartalmát, az árplafont a kiskereskedőknek kell kigazdálkodniuk a saját hasznukból. Bár az EU-s szabályok nem tiltják az egyes államoknak a hatósági árak beveztését, a magyar kormánynak az adók tekintetében meg van kötve a keze.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanis az uniós előírások szerint a benzinnél legalább 359 eurós jövedéki adót kell beszednie az államoknak 1000 literenként, a dízelnél ez 330 euró/1000 liter. A forint pedig gyengélkedik, úgyhogy a kormánynak sok mozgástere nincsen ebben a tekintetben.

Az áfát sem lehetne csak úgy csökkenteni: az EU-s jogszabályok szerint ugyanis az üzemanyagok általános forgalmi adóját nem lehet kedvezményessé tenni - így ez érdemben akkor lehetne kevesebb, ha a kormány általánosságban csökkentené a 27 százalékos áfát.

Címkék:
kormány, benzin, európa, magyarország, gázolaj, tankolás, árcsökkenés, üzemanyagár, üzemanyagárak, hatósági ár, árstop, ársapka,