Új rendszámok jelentek meg a magyar utakon: júliustól leszámolnak a mostani rendszerrel

Pénzcentrum2021. november 9. 10:03

Elkezdődött a "T" betűs rendszámok kiadása, ez lesz az utolsó, a hárombetűs kombinációból. 2022. július 1-jétől jön Magyarországon az új rendszámformátum, amely az eddigi három betű-három szám kombinációt váltja.

Egy hazai fórumon jelent meg az első fotó, amelyen a hazánkban használatos legfrissebb rendszám látható: a “TAC” betűkombinációval kezdődő rendszámot már kiadták eszerint, holott az okmányirodákban állítólag még van raktáron az “SZ” betűvel kezdődő rendszámokból – írja a vezess.hu.

Ebben a formátumban más kezdőbetű már nem is lesz, mert a többi betű foglalt a T után:

  • Ua motorkerékpárok,
  • az X az utánfutók,
  • a Z az exportra kerülő járművek
  • számára van fenntartva.

2022. július 1-jétől jön Magyarországon az új rendszámformátum, amely az eddigi három betű-három szám kombinációt váltja. Az új rendszámon látható lesz az európai zászlót jelképező, kék mezőben 12 ötágú sárga csillag, a fehér H jelzés és Magyarország címere.

Az új formátum a latin abc szerinti két betűvel fog kezdődni (kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs kombinációk), ezután jön a címer, aztán ismét két betű, kötőjel és három szám. A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A taxik rendszáma egységesen TX betűkkel kezdődik majd, az ideiglenes rendszámok pedig I betűs jelzéssel fognak indulni. A veterán autóknál marad a jelenlegi OT-jelzés a karaktersor elején, míg a rendőrkocsik RA, a honvédségi járművek HA, a mentőautók MA, az adóhivatal NA, a büntetés-végrehajtás pedig BA kezdőbetűs rendszámtáblákat kap majd.

Címkék:
autó, rendszám, ügyintézés, rendszámtábla, rendszámkombináció, itm,