Tesznek a magyar autósok a rekord drága benzinre: úgy tankolnak, mintha nem lenne holnap

Pénzcentrum2021. október 14. 09:17

Majdnem visszatért a járvány előtti szintre a hazai üzemanyagforgalom. Mint a friss adatokból kiderült, egyelőre nem befolyásolta érdemben a hazai autózási szokásokat a rekordokat döntögető üzemanyagár. Sőt, egyre többen választják a drágább, prémium üzemanyagokat.

Nem rengette meg a magyarokat a hihetetlen üzemanyag-drágulás: a Magyar Ásványolaj Szövetség legfrissebb forgalmi adatai szerint ugyanis többet tankoltunk az év első 9 hónapjában, mint a tavalyi év hasonló időszakában, amikor jócskán olcsóbbak voltak az üzemanyagok.

Ahogy a lenti ábrán is látszik, benzinből ha minimálisan is (a prémiumot és a sima 95-öst egybevéve 1,9 százalékkal), de több fogyott 2021-ben január és szeptember között, mint egy évvel korábban. A dízel esetében nagyobb a növekedés, összességében majdnem 6 százalékos, de ami a legérdekesebb, hogy a magyar autósok

A járvány előtti évhez képest ugyanakkor még bőven van elmaradás, 95-ös benzinből 24 százalékkal kevesebb fogyott idén, mint 2019 első 9 hónapjában, a sima dízel esetében 7,7 százalékos az elmaradás. Ugyanakkor a számokat igencsak felhúzzák a prémiumtermékek:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összességében így csak 3,6 százalékkal fogyott kevesebb üzemanyag Magyarországon, mint a járvány előtt.

Loading...

A 95-ös benzin literenkénti átlagára szerdán 6 forinttal 488 forintra nőtt, a gázolaj literenkénti átlagára szintén 8 forinttal 501 forintra emelkedett. Pénteken pedig újabb drágulás jön: a benzin esetében ez bruttó 3 forintot jelent, míg a gázolaj átagára bruttó 4 forinttal emelkedik majd. Így pedig a 95-ös benzin literenkénti ára 491 forint lesz, a gázolaj literje pedig 505 forint lesz a holtankoljak.hu szerint. Ezzel mindkét üzemanyagtípus ára új történelmi rekordot dönt.

Címkék:
benzin, járvány, üzemanyag, gázolaj, áremelés, tankolás, koronavírus, üzemanyagárak,