Itt az Opel nagy bejelentése: pár éven belül búcsúzhatunk ezektől a modellektől

Pénzcentrum2021. július 9. 10:02

Az Opel 2028-ra tisztán elektromos márkává válik Európában, jelentette be Michael Lohscheller vezérigazgató. A Stellantis vállalatcsoport 30 milliárd eurót költ el tizennégy márkája villamosítására. 

Az Opel vezérigazgatója, Michael Lohscheller a Stellantis konszern – amelybe a Fiat-Chrysler és a Peugeot-Citroen csoport tartozik – egy sajtótájékoztatón, hogy 2028-ra az Opel teljes európai modellpalettája elektromos autókból áll majd. Hozzátette, az Opelt be fogják vezetni a kínai piacra is, mint teljesen elektromos márkát. Az évtized közepén pedig bemutatják az Opel klasszikus Manta modelljét teljesen elektromos sportkocsi kivitelben.

A Stellantis célja, hogy a konszern mind a 14 márkájában legyenek megfizethető elektromos autók. Ennek végrehajtásához 30 milliárd eurót fektetnek be az elektromos átállásba. Konkrétan a kitűzött cél az, hogy az elektromos autók beszerzési és fenntartási költségei 2026-ra nagyjából megegyezzenek a belsőégésű motoros autókéval.

A konszernbe olyan gyártók tartoznak, mint a Jeep, a Ram, az Opel, a Fiat, a Peugeot és a Maserati. Ezek mindegyikének a "kategóriájában a legjobb" teljesen elektromos modellt kell kínálnia a vásárlók számára – jelentette ki Carlos Tavares a Stellantis csoport vezetője. Elmondta, hogy 2025-re "szinte mindegyik" európai modelljüknek lesz elektromos, vagy hibrid-elektromos változata. Az eladásoknak 2030-ra az elektromos és részben elektromos modellek teszik majd ki a 70 százalékát Európában és 35 százalékát az Egyesült Államokban.

Az elektromos autóik 500-800 kilométeres hatótávval rendelkeznek majd és olyan gyorstöltő technológiával lesznek ellátva, amely a töltés minden egyes percével 32 kilométer megtételéhez elegendő elektromos energiával látja el a járművet. Az egységes platformra modulrendszerrel felépített járművek hosszú élettartamát szoftverfrissítésekkel és hardver-felújításokkal lehet majd biztosítani – ígérte Tavares.

Címkék:
autó, elektromos autó, villanyautó, opel, elektromobilitás,