Hivatásos jogosítvány hosszabbítás: a jogosítvány hosszabbítás mennyi idő alatt készül el?

Pénzcentrum2021. április 10. 14:31

Habár a nagyvárosi fejlett tömegközlekedés sokat segít az embereknek, a legtöbb településen vezetés nélkül nehezebb az élet: hogyan járjuk meg a munkahelyünket, a boltokat, szaladjunk el a gyermekekért az iskolába és intézzük el a többi napi rutinfeladatot anélkül, hogy ne menjen rá a napunk? A jogosítvány megszerzése és a vezetés számos család életét könnyíti meg, emellett számontartunk rengeteg hivatásos sofőrt, akik elhanyagolhatatlan tényezői a tömegközlekedésnek, a belföldi fuvarozásnak és a nemzetközi kereskedelemnek.

Cikkünkben a jogosítvány hosszabbítás menetét ismertetjük röviden és egyszerűen. Eláruljuk, hogy mennyi a jogosítvány hosszabbítás ideje és fizetős-e a jogosítvány hosszabbítás (mennyi a jogosítvány hosszabbítás ára), illetve a jogosítvány hosszabbítás hol történik. Azt is megtudhatod, a jogosítvány hosszabbítás hány évre adják és mikor lesz újból aktuális a jogosítvány hosszabbítás! Elárulunk minden fontos információt arról, hogyan zajlik a jogosítvány hosszabbítás magánszemélyeknek és hogyan történik a hivatásos jogosítvány hosszabbítás 2021 év aktuális szabályaival! Lehetséges, hogy a jogosítvány hosszabbítás azonnal megtörténjen?

A jogosítvány hosszabbítás menete

A jogosítvány hosszabbítás alapja egy háziorvosi vizsgálat, ami megmondja, hogy alkalmasak vagyunk-e a vezetésre. Ez a látás, a színtévesztés és a vérnyomás ellenőrzése. A jogosítvány hosszabbítás ügyintézése során szükségünk lesz a személyi igazolványra vagy útlevélre, a lakcímkártyára, a háziorvosi alkalmassági véleményre és a már meglévő jogosítványra is. Alkalmatlanság megállapítása esetén többletköltség térítésével lehetőségünk van a jogosítvány hosszabbítás igénylés felülvizsgálatára is.

A jogosítvány hosszabbítás hol történik?

A jogosítvány hosszabbítás a Kormányablakoknál történik (Kormányablak jogosítvány hosszabbítás opció), a járványhelyzetre való tekintettel az ügyintézéshez időpontot kell foglalnunk előzetesen, vagy lehetőség szerint válasszuk az online ügyintézést - a jogosítvány hosszabbítás online egyszerűen és gyorsan elintézhető az Ügyfélkapu segítségével.

A jogosítvány hosszabbítás ára

A jogosítvány hosszabbítás vizsgáltat díjköteles:

  • 50 éves korig 7.200 Ft;
  • 50-60 éves kor között 4.800 Ft
  • 60-70 éves kor között 2.500 Ft;
  • 70 év felett pedig 1.700 Ft.

Az jogosítvány hosszabbítás ügyintézés díja alapesetben 4.000 Ft, illetve +1.500 Ft abban az esetben, ha a jogosítvány hosszabbítás ügyét megigénylő személy már betöltötte a nyugdíjkorhatárt vagy az ő orvosi alkalmassági papírja 1 évnél rövidebb ideig érvényes. A jogosítvány hosszabbítás ügyintézés díjáról a Kormányablak csekket állít ki, amelyet postai úton fizethetünk be.

A jogosítvány hosszabbítás alkalmatlansági felülbírálata

Ha a jogosítvány hosszabbítás során a háziorvos valamilyen okból kifolyólag alkalmatlannak talál, lehetőségünk van felülvizsgálat kérvényezésére, amelynek azonban többletköltségei vannak. Ezek a jogosítvány hosszabbítás többletköltségek a következőképpen alakulhatnak:

  • 50 éves korig 10800 Ft;
  • 50-60 éves kor között 7200 Ft;
  • 60-70 éves kor között 4800 Ft;
  • 70 év fölött 3200 Ft.

Fontos tudnivalók a jogosítvány hosszabbítás kapcsán

A jogosítvány több dátumot is tartalmaz, a jogosítvány kategóriáktól függően, vagyis eltérő érvényességű esetekkel is találkozhatunk!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lejárt jogosítvány

Magyarországon lejárt jogosítvány esetén is lehetőségünk van a vezetésre: igazolással 2 hónapon keresztül vezethetünk. Az új okmányt aláírásunkkal kell majd hitelesítenünk, a régit át kell adni, az újat ebben az időpontban hitelesítik. Az új jogosítvány a Kormányablakban személyesen átvehető vagy postai úton kiküldhető. Nemzetközi jogosítvány esetén az eljárás további 2.300 Ft-ot igénybe vehet az új jogosítvány hosszabbítás fotók miatt.

Jogosítvány átvétel

A Kormánylakok SMS-ben értesítik a jogosítvány tulajdonosokat az új okmány átvételéről, ezt követőleg lehet a jogosítvány hosszabbítás után átvenni az okmányokat a Kormányablakban személyesen. Ezt követően a jogosítvány hosszabbítás után használható az új jogosítvány. Az új jogosítvány kiküldése postai úton is megtörténhet.

Hivatásos jogosítvány hosszabbítás 2021, 2022

A nemzetközi jogosítvány igénylés költsége 2.300 Ft, ami szintén az okmányirodákban történik, ugyanúgy, mint bármilyen más esetben.

A jogosítvány hosszabbítás ideje: Hány évre szól a jogosítvány hosszabbítás?

Minden jogosítványnak az élettartama egyedi, mindegyik a saját ütemében jár le. Nézzük meg, hogy a jogosítványunk mennyi ideig érvényes és az utolsó napokban, de inkább hetekben vigyük véghez az ügyintézést! 2017 óta a magyar jogosítványok a delikvens születésnapjáig érvényesek, éppen ezért a jogosítvány hosszabbítás születésnap előtt nem javallott, mert azzal elveszíthetünk egy érvényességi évet. Az jár a legjobban, aki rögtön a születésnapja után újítja meg a jogosítványát, mert a jogosítvány hosszabbítás tekintetében az érvényességi időt mindig lefelé kerekítik.

Címkék:
autó, kormányablak, jogosítvány, kormányhivatal, vezetés,