Talpraáll a magyar autópiac? Közel vannak a válság előtti számok

MTI2021. április 1. 21:56

Az új személyautók forgalomba helyezése az idén márciusban 6 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly márciusinál, az elmaradás tavalyhoz képest hónapról hónapra csökken - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete.

A Datahouse adataira hivatkozva azt írták, hogy Magyarországon idén márciusban a tavaly márciusinál 8 százalékkal több, 12 434 új személygépjárművet helyeztek forgalomba, azonban a forgalomba helyezést követő 6 hónapon belüli kivonásokat figyelembe véve mindössze 8990 darabbal bővült a piac, így már elmarad a tavalyitól.

A különbség oka az, hogy reexport miatt, vagy egyéb okból az autók nem jutnak el a belföldi végfelhasználókhoz. Az eltérés jelentős, és nincs jó hatással a belföldi autópark összetételére - jegyezték meg. Az első negyedévre számolva hasonlóan kis mértékű, 30 százalék körüli a különbség. Januárban, februárban, márciusban összesen 32 194 személygépjárművet, a kivonások után 22 497 személygépjárművet helyeztek forgalomba, ami 2 százalékos, illetve 16 százalékos visszaesés a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Az értékesítést a benzines autók uralják. A tisztán elektromos autók száma mindössze 562-vel, a plug-in-hibridek száma 1412-vel nőtt. Az egyesület szerint ezek növekedési üteme egyelőre jelentősen elmarad a várakozásoktól. A kishaszonjárművek száma a forgalomból történt fél éven belüli kivonások után is nőtt. Ezzel számolva márciusban 1751 darabos, vagyis 4 százalékos a bővülés, míg az első három hónapban 4671 darabos, ami 2 százalékos növekedés.

A használt autók behozatala továbbra is meghaladja az újakét. Az első negyedévben 32 893 darab jött az országba. Kishaszongépjárműveknél fordított a helyzet, csak 926 használt érkezett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az MGE az előző hónapok előrejelzéseihez hasonlóan továbbra is arra számít, hogy idén 140 ezer új személygépkocsi állhat forgalomba Magyarországon, ami 10 százalékos növekedés lenne 2020-hoz képest. A nulla kibocsátású autók ezen belül alacsony, 4 ezres darabszám mellett 30 százalékos bővülést érhetnek el. A kishasznonjárműveknél 25 ezer darabos, vagyis 13 százalékos emelkedés várható az idén - olvasható a közleményben.

Címkék:
vásárlás, autó, piac, tél, válság, nn, növekedés, várakozás, vb, személygépjármű, autók, autópiac, személygépkocsi, újautó, 10-es út, nkm, tek, forgalomba helyezés, nak, negyedév, magyar gépjárműimportőrök egyesülete, kishaszonjármű, válság 2020,