Ha valamiért, akkor ezért biztosan megdrágul a közlekedés: egyre kevesebb a lehetőség

Pénzcentrum2020. február 5. 09:27

Az elektromos autók akkumulátorához használt lítiumot tartják a 21. század olajának, de az árak 2018-as csúcs óta meredeken estek. Ezzel szemben a dízel- és benzines autók katalizátoraihoz használt nemesfémek iránti kereslet megugrott a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt. A palládium és ródium ára az egekbe szökött, ami jelentősen megnövelte az autógyártók költségeit.

Az LMC Automotive piackutató adatai szerint globálisan 90,3 millió személyautó talált gazdára 2019-ben az előző évi 94 millióval szemben. Az Egyesült Államok, Kína és az Európai Unió a piac kétharmadát fedi le - írja a hirado.hu. Kínában a gazdasági növekedés lassulása miatt kétmillióval 24 millióra csökkent az értékesítés, és az elektromos autók támogatásának megszüntetése miatt a zéró emissziós autók eladásai 1,2 milliós szinten stagnáltak.

A három legnagyobb piacon 2,1 millió elektromos vagy hibrid autót értékesítettek, ez minimális növekedés 2018-hoz képest, míg a benzines és dízeles járművekből 56 millió talált gazdára az előző évi 59 millió után. Az európai autópiac visszaesését a szigorodó környezetvédelmi előírásokkal magyarázzák szakértők. Az Egyesült Államokban tavaly változatlan szinten mozogtak az eladások.

A legnagyobb kitermelő országokban, mint például Ausztráliában, sorra nyíltak meg a bányák. A tartalékok háromnegyede három országban, az úgynevezett a lítiumháromszögben található. Chile, Argentína és Bolívia is a termelés növelését jelentette be az elmúlt években. A lítium legnagyobb felvevőpiaca pedig Kína.

Elemzők szerint a túlkínálat még 2021-ben is megmaradhat, ami nyomás alatt tarthatja az árakat. Autóipari szakértők szerint az évtized közepére érhetik el az elektromos autók árai a hagyományos járművekét, amely lökést adhat a piacnak. Emiatt hosszú távon nagy növekedési potenciál van a lítiumban, állítják.

Címkék:
vásárlás, utazás, közlekedés, autó, drágulás, ár, emelkedés, nyersanyag, bolívia, palládium,