Erre figyelj, hogy biztonságosan utazzon a gyereked: ne dőlj be a reklámnak

Pénzcentrum2019. június 29. 10:01

A Budapesti Békéltető Testület eljárása során több olyan problémával találkozott, amikor a fogyasztók megrendeltek interneten egy gyerekülést és nem a reklámban szereplő terméket kapták meg, vagy a megrendelt csúcstermék 3 hónapon belül meghibásodott, több esetben az isofix rögzítéssel összefüggésben keletkeztek a kifogások. 

Az egyik esetben a fogyasztó kisgyermeke gépjárműben történő biztonságos szállítása érdekében isofixes rögzítésű gyermekülést keresett. Az egyik internetes webáruház oldalán talált megfelelő terméket, ráadásul akciósként hirdetve, jóval kedvezőbb áron a szokásosnál. A termék adatlapján két helyen is fel volt tüntetve az isofixes lehetőség, így az ülést gyorsan megrendelte, melyet kiszállítottak. Az ülés beszerelése előtt vált világossá, hogy annak nincs isofixes rögzítési lehetősége! A fogyasztó jelezte a kifogását a vállalkozás felé és kérte, hogy cseréljék ki a terméket arra az isofix rögzítésű termékre, amit a reklámjukban hirdettek és amit ő ennek ismeretében rendelt meg, kifejezetten ezen tulajdonsága miatt. 

A vállalkozás arra hivatkozott, hogy elírás történt az isofixes rögzítés tekintetében, ezért inkább visszaadják a vételárat. A fogyasztó ezt a megoldást nem fogadta el és ragaszkodott hozzá, hogy a meghirdetett akciós áron biztosítsák számára az isofixes rögzítéssel rendelkező gyermekülést. A békéltető testületi eljárásban végül egyezség született és a vállalkozás kicserélte a terméket a fogyasztó által kiválasztott darabra. 

Egy másik esetben a fogyasztó vásárolt a vállalkozástól egy isofix rögzítéssel rendelkező autósülést közel 100.000,- Ft vételáron. Alig 3 hónap használatot követően csak véletlenül vette észre, hogy mindkét karfa alatt az ülés huzata bomlásnak indult, valamint az isofix csatlakozóból alig lehetett kivenni a kislányát, mert a pajzs nem jól illeszkedett, ezért írásban jelezte a forgalmazó cég felé a hibákat, melyet a forgalmazó vállalkozás elutasított. Ezt követően a fogyasztó szakértői véleményt szerzett be az ügyben, mely alátámasztotta, hogy nem megfelelő és gyártási hibás a termék. Az eljárásban kérte, hogy a vállalkozás a terméket egy másik típusúra cserélje ki, mert már nem bízott a vásárolt termékben és a kifizetett szakértői díjat is kérte. Egyezségi ajánlat hiányában az ügyben végül az eljáró tanács döntése alapján ajánlás született a termék cseréjére. 

Gyermekeink védelme elsődleges szempont az utazáskor is és a vásárlók tudatosan választják a drágább, jobb minőségű és biztonságosabb termékeket. Az autóiparban már régen teret nyert az isofix rögzítés. Az isofix rögzítésnek számos előnye van a hagyományos öves bekötéssel szemben. A hátsó ülések ülőlapja és háttámlája közé benyúlva érezhető, hogy két pár szabványos tartófül van a padlólemezhez hegesztve. Ezekhez kell csatlakoztatni a gyerekülés alapjából hátra kinyúló ISO norma szerinti körmöket. 

Az Isofix szabvány valódi előnye a biztonsági övvel beköthető gyermekülésekkel szemben, hogy teljesen kiküszöböli a hibás (nem kellő körültekintéssel végzett) rögzítést, illetve ütközéskor minimalizálja az elmozdulást.

Isofix rögzítés dupla biztonsággal rendelkezik, mert a rendszer kioldására csak a szülő képes! Az isofix rögzítés egyik legfontosabb követelménye, hogy a gyerek még véletlenül sem tudja azt kinyitni. Az isofixes ülés rögzítő körmeit úgy alakították ki, hogy biztonsági reteszelés védje őket, lehetetlenné téve a véletlen kioldást. A gyermek így önállóan nem tudja magát kikötni az autóból, így fokozva még jobban a gyerekülések biztonságát. Ezért meghatározó adott esetben a vásárlói döntésben az isofixes rögzítésű megoldás a gyereküléseknél! Természetesen a fogyasztó a vásárlás előtt akkor hoz tudatos döntést, ha meggyőződik arról, hogy az általa használt gépjárműbe beszerelhető-e egy ilyen isofixes rögzítésű biztonsági gyermekülés. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Budapesti Békéltető Testület előtt az ilyen gyerekülésekkel összefüggésben jelentkező probléma elsősorban jótállással kapcsolatos panaszként jelentkezik, mivel ezek a biztonsági gyermekülések tartós fogyasztási cikknek minősülnek, melyekre a vonatkozó jogszabály- a 151/2003 (IX.22.) Korm. rendelet - szerint 1 éves kötelező jótállás vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy ha a vásárlástól számított 1 éven belül bármilyen meghibásodást tapasztal a fogyasztó és a kifogását haladéktalanul jelzi a forgalmazó felé, akkor a bizonyítási kötelezettség a forgalmazón áll. A forgalmazó a panaszról köteles jegyzőkönyvet felvenni és azon jelezni, hogy hogyan történik meg a fogyasztó panaszának elbírálása. A forgalmazónak kell szakértői véleménnyel is alátámasztva bizonyítania, hogy a termék hibája a teljesítést követően keletkezett és nem rejtett hiba, mely már a vásárláskor is fennállt. A termék hibáját és a fogyasztói szerződés megkötését nyugta vagy számla bemutatásával a fogyasztónak kell igazolnia! 

Amennyiben pedig a vállalkozással nem sikerül a fogyasztónak megállapodnia, úgy kérelmével bátran fordulhat a Budapesti Békéltető Testülethez, ahol egy gyors, hatékony és ingyenes eljárásban próbál az eljáró tanács egyezséget létrehozni a felek között, vagy annak hiányában érdemi döntést hozni a felek jogvitájának végleges rendezése érdekében.

Címkék:
utazás, autó, penzcentrum, gyerekülés, budapesti békéltető testület,