Új autót vennél? Mutatjuk, hogy olcsóbb: magánszemélyként vagy cégre

Pénzcentrum2018. szeptember 20. 05:47

Soha nem volt még ennyi autó a magyar utakon, mint most. Mindegy, hogy magánszemély vagy vállalkozó, az autóvásárlás most szinte mindenkinél ott van a célok között. Persze a számolgatás is megy fejben, hogyan éri meg a legjobban egy új autóra szert tenni? Készpénzért; esetleg hitellel magánszemélyként; vagy a céges lízing lesz a nyerő? Segítünk eligazodni a különböző konstrukciók költséges útvesztőjében.

Nincs egyszerű helyzetben az, aki el akarja dönteni, hogyan éri meg legjobban egy új autó vásárlása, amit a mindennapokban is használna. Cégek és magánszemélyek részére is megannyi finanszírozási lehetőséget nyújtanak a pénzintézetek, legyen szó akár hitelről vagy lízingről, és persze készpénzzel is vásárolhat az, akinek nem jelent problémát több millió forint kifizetése.

Cégként könnyebb?

A vélemények ugyan élet- és anyagi helyzettől függően megoszlanak, de a többség szinte biztos a cég nevére történő vásárlásra szavaz, tekintve, hogy bizonyos konstrukciókkal leírható a cégautóadó, visszaigényelhető az áfa és az amortizációs költségekkel sem kell foglalkozni.

Mára a cégeknél leginkább két fajta lízingelési megoldás terjedt el, ha autóra van szükség: a zárt végű és a nyílt végű pénzügyi lízing

- vázolta a piaci gyakorlatot a Bank360 szakértője.

Hogy mit is jelent ez a gyakorlatban? Nos, lízingeléskor a cég nem vásárol autót, az a finanszírozó tulajdonában van. Ez a finanszírozó lízingbe adja az autót használatra bizonyos futamideig a cégnek. A vállalkozás tehát mindössze az üzembentartó, de a tulajdonos az lesz, aki lízingbe adta az autót. A futamidő alatt a lízingelő cég kamattal terhelt lízingdíjat fizet a használatért cserébe havonta, amely folyamatosan csökkenti az autó vételárát. A zárt és a nyílt végű konstrukció közötti különbség pedig az, hogy

  • a futamidő végén zárt végű finanszírozás esetében a fennmaradó összeget (maradványértéket) megfizeti a cég, és az autó átkerül a tulajdonába. Jellemzője a zárt végű pénzügyi lízingnek, hogy a kamatot és az értékcsökkenést a vállalkozás elszámolhatja, új és használt autóra is igénybe vehető, az autó pedig bekerül a vállalkozás könyveibe.
  • a nyílt végű pénzügyi lízing mondhatni még kedvezőbb feltételeket kínál az áfakörös cégeknek. Mivel szolgáltatás igénybevételéről van szó, visszaigényelhető lízingdíjra eső áfarész, ha a vállalkozás céljaira használjuk az autót, a kamatrész pedig költségként elszámolható a nyereséges cégeknél. Ráadásul kedvezőbb a kamatozás, mint a zárt végű pénzügyi lízing esetében, mivel a beszerzési ár áfatartalma nem része a lízingtőkének, így nem is kerül bele a kamatszámításba. A futamidő végén a vállalkozásnak nem kell megvásárolnia az autót, hanem visszaadhatja azt a flottakezelőnek. Vagy kicserélheti egy másik járműre.

A fentieket konkrét példával is illusztrálták kérésünkre a Bank360 szakértői; a Pénzcentrum megkeresésére elmondták, "hétmillió forintos vételárnál, lízingbeadótól függően, nagyjából 1 400 000 forintos önrésszel kell számolnia a cégeknek 60 hónapos futamidő alatt. A havi törlesztőrészlet ebben az esetben 108 758 forint, a THM 6,42 százalék az 5 600 000 forintos finanszírozott összegre egy új autó esetében." Felhívták arra is a figyelmet, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

ennél még kedvezőbbek a díjak, ha visszaigényelhetjük a 27 százalékos áfát.

Mi a helyzet magánszemélyként?

Aki cég nélkül, magánszemélyként venne autót, szintén nem marad magára, ha finanszírozást keres. Szintén elérhető a pénzügyi lízing vagy akár a hitel is, ezen belül a szabad felhasználású személyi kölcsönök azok, amelyek jól jöhetnek autóvásárláskor. Lízingelni használt autót ugyanis csak elvétve lehet, így ha kevesebbet, például 3-4 millió forintot költenénk csak egy használt autó megvásárlására, előnyösebb egy személyi kölcsön.

A fix kamatozású hitelt a vételár száz százalékára felhasználhatjuk, ha pedig még marad ezen felül pénz, a forgalomba helyezés költségeit is kifizethetjük belőle.

A Pénzcentrum kalkulátorát használva gyorsan megláthatjuk, hogy 4 millió forintot 60 hónapra nettó 250 000 forint feletti jövedelemmel és fizetés-átutalással a Cofidistől érdemes elsősorban felvenni, ahol 6,9 százalékos THM-mel lehet a miénk az összeg; a törlesztőrészlet pedig 78 623 forint. Szintén érdemes szemügyre venni a Sberbank és a K&H Bank ajánlatát: előbbi 7,72 százalékos THM-mel és 79 309 forintos törelsztőrészlettel, míg utóbbi 8,02 százalékos THM-mel és 80 133 forintos törlesztőrészlettel várja a hiteligénylőket.

>>>További bankok ajánlataiért keresd fel az Autóhitel-kalkulátort!<<<

Szituációtól függ, mi lehet a jó megoldás

Könnyen belátható tehát, hogy cégként a nyílt végű pénzügyi lízing lehet a nyerő, ha vissza tudjuk igényelni az áfát, míg például használt autó vásárlásához lehet, hogy jobban megéri inkább egy személyi kölcsön. A választást persze alaposan fontoljuk meg, és ne felejtsük el, hogy mindig érdemes egy hitelkalkulátort is használni, ha a banki ajánlatokat hasonlítanánk össze.

Címkék:
hitel, autó, lízing, kalkulátor, autóhitel, autólízing, új autó, autóvásárlás, pénzcentrum kalkulátor, autó lízing cégek, flottakezelő, cégautóadó,