Trükkös tolvajok portyáznak az utakon: ezzel a módszerrel fosztják ki az autódat

Pénzcentrum2018. április 7. 16:06

A tavaszi hétvégéken rengetegen indulnak útnak autóval, és keresik fel családostul, vagy a barátokkal az ország valamelyik látványosságát. Az utazóknak nem árt azonban résen lennie, hiszen a rendőrség honlapján található tájékoztatás tanúsága szerint továbbra is hódít a tolvajok körében egy régi trükk. Mutatjuk a részleteket.

A tavaszi hosszú hétvégék és a nyárias időjárás miatt nem meglepő, hogy sokan időzítenek pár napos kirándulásokat az előszezonra. A statisztikák szerint míg a hosszabb üdülésekre a nyári hónapokban kerül sor, addig a tavaszi időszakban - különösen április-május hónapban - a rövidebb városlátogatások, kirándulások, túrák a jellemzőek. Az autóval utazóknak nem árt azonban résen lenniük, hiszen könnyen kifoszthatják őket, továbbra is hódít a tolvajok körében egy régi trükk..

Nemrég jelent meg a rendőrség honlapján, hogy a Komáromi Rendőrkapitányság lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt - előzetes letartóztatása mellett - folytat büntetőeljárást K. Roland ellen. Mint az esettel kapcsolatban írják, "a sértett 2018. március 29-én 3 óra 45 perckor az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 93-as kilométerszelvény parkolójában parkolt le a gépjárművével. A férfi elaludt, később egy ismeretlen ébresztette fel őt." A rendőrségi tájékoztató szerint K. Roland trükkje annyi volt, hogy

kitalált ürüggyel a gépkocsija mögé hívta, majd amikor a sértett nem figyelt, a gyanúsított eltulajdonította a személygépkocsiban lévő készpénzét.

A sértett, miután visszaült autójába, észrevette a lopást, de addigra az ismeretlen férfi már távozott. A sértett azonnal értesítette a rendőrséget. A komáromi nyomozók azonnali adatgyűjtésbe kezdtek, melynek eredményeképpen még aznap azonosították, 5 nap múlva pedig elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 19 éves kunszentmiklósi férfit. A rendőrség vizsgálja, hogy a tettes követett-e el más, hasonló jellegű bűncselekményt - teték hozzá a hatósági közelményben.

Régi trükk, de még mindig sokan bedőlnek...

Évek óta hívja fel a lakosság figyelmét a rendőrség arra, hogy Magyarország gyorsforgalmi útjain előszeretettel követnek el trükkös módszerrel bűncselekményeket. Évekkel ezelőtt egy többnyelvú brosúrán tájékoztatták az utazókat, a tájékoztatás szerint az elkövetők módszere akkor is a z volt, hogy valamilyen megtévesztéssel megállásra késztetik az autóst, majd figyelmét elterelve eltulajdonítják értékeit a gépkocsijából.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint írták, a leggyakoribb elkövetési magatartás, amikor a kiszemelt autójának kerekén sérülést okoznak, majd amikor az megállásra kényszerül, kerékcsere közben hajtják végre a bűncselekményt. De gyakori a fényjelzéssel, mutogatással való megtévesztés is, melynek során valamilyen nem létező műszaki hibára hivatkozva állítják meg az autóst.

Mind a két esetben az elkövetők egyike felajánlja segítségét a hiba elhárítására, míg társa észrevétlenül eltulajdonítja a járműből az értékeket. Más esetekben pedig a kisebb forgalmú pihenőkben éjszaka - vagy akár nappal - információkérés ürügyén a figyelmet elterelve tulajdonítják el az értékeket.

A megelőzés érdekében a következőket javasolta a rendőrség:

  • Értékeid ne hagyd szem előtt az autóban, pénzed, okmányaid tartsd magadnál
  • A túl segítőkész idegenekkel szemben légy bizalmatlan
  • A gépjárműből való kiszállást követően azonnal zárd le az ajtókat
  • Pihenésre nagy forgalmú, kellően megvilágított parkolót használj

Címkék:
utazás, autó, tolvaj, lopás, autópálya, trükk, tolvajok,