Úgy viszik a hitelt a magyarok, mintha nem lenne holnap

Pénzcentrum2018. március 14. 19:02

Hatalmas növekedést ért el 2017-ben a személyi kölcsönök piaca: az új szerződések összege átlépte a 300 milliárd forintos szintet, ami 47 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest. A személyi hitelek iránti kereslet a háztartások jövedelmének növekedése és az elhalasztott vásárlások pótlása miatt nőhetett ilyen mértékben.

Hatalmas növekedést ért el 2017-ben a személyi kölcsönök piaca: az új szerződések összege átlépte a 300 milliárd forintos szintet, ami 47 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest. A K&H a piaci átlagot meghaladó növekedést ért el a személyi hiteleknél: 68 százalékkal 24 milliárd forintra emelkedett a folyósított személyi hitelek összege. Januárban még nagyobb fordulatszámra kapcsolt a piac: 81 százalékkal több személyi kölcsönt vettek fel a háztartások éves szinten.

A látványos növekedésben több tényező játszik szerepet.

A lakossági fogyasztás felfutása, a válság évei után elhalasztott vásárlások pótlása, azaz a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet, a háztartások jövedelmének emelkedése és az alacsony kamatkörnyezet mind-mind hozzájárult a bővüléshöz

- mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója. Az alacsony kamatokra utalva elmondta azt is, hogy a teljes piacot nézve 2012-höz képest a személyi kölcsönök átlagos hitelköltség-mutatója lényegében a felére, 14,5 százalékra csökkent, ami egy 1 millió forintos, 5 évre felvett fix kamatozású konstrukció esetében azt jelenti, hogy a havi törlesztés közel 30 ezerről 23 ezer forintra csökkent.

A K&H tavaly összesen 21 ezer személyi kölcsönt nyújtott, ami 61 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Az egy folyósításra jutó összeg átlagosan 1,14 millió forint volt, a személyi kölcsönök átlagos futamideje pedig 50 hónap, azaz alig több mint 4 év. 

Tapasztalataink szerint az ügyfelek jellemzően autóvásárlásra, lakásfelújításra és a meglévő, magasabb kamatozású hiteleik kiváltására használják a pénzt. A csúcsidőszakot pedig a tavasz és a nyár vége jelenti az igénylések szempontjából

 - tette hozzá Rajna Gábor. A K&H arra számít, hogy idén a lakossági fogyasztás további emelkedése miatt a személyi kölcsönök piacán folytatódik a növekedés. Igaz, a tavalyi magas kihelyezések miatt a bővülés mértéke várhatóan alacsonyabb lesz. 2018-ban 330 milliárd forintra rúghat a folyósított személyi hitelek összege, ami 8 százalékos emelkedést jelentene 2017-hez képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

 

Címkék:
hitel, autó, K&H, bank, lakásfelújítás, személyi hitel,