Jó hír az autósoknak: csökkenhet az üzemanyag ára

MTI2018. február 21. 08:30

Kismértékben tovább csökkenhetnek az üzemanyagárak, mert a januári erős drágulás után az utóbbi hetekben lefelé mozdultak az olajárak a nemzetközi piacon, s emellett gyengült a dollár a forinttal szemben is - írja a szerdai Magyar Nemzet.

A lapnak Pletser Tamás, az Erste Bank olajipari elemzője elmondta: a külpiaci olajárakat elsősorban az húzta lejjebb, hogy a napokban napvilágra kerültek az észak-amerikai kitermelési adatok, amelyek szerint az Egyesült Államokban óriási mértékben növekedett az olajfelhozatal. Így a korábbi hordónkénti 70 dolláros szintről 65 dollár közelébe esett az árszint az Európában referencia-típusnak számító Brent olaj esetében.

A szakember szerint várhatóan ez a jegyzésár lesz majd az átlag az idén. A dollár árfolyamesése lassan megáll, jelenleg 250,8 forintos szinten jegyzik. A forint-dollár kurzus alakulásának azért van jelentősége, mert az olajüzleteket világszerte dollárban számolják el a felek, míg a késztermékekért - benzin, gázolaj - idehaza forinttal fizetnek a vevők.

Címkék:
utazás, autó, benzin, üzemanyag, vezetés, kocsi, brent árfolyam,