A legfontosabb teendők: ezeket január 31-ig muszáj elintézned

Pénzcentrum2017. január 26. 11:00

Több, fontos elintéznivalónak is január 31. a határideje. Eddig lehet kérni a munkáltatót, hogy készítse el az adóbevallást. Akik lakástámogatást is kaptak, azoknak plusz teendőjük is van, valamint lejárnak az éves autópálya matricák és a parkolási engedélyek is. A Pénzcentrum összegyűjtötte, mi mindent kell elintézni még a hó végéig.

A személyijövedelemadó-bevallással kapcsolatos első fontos határidő a január 31. Eddig lehet ugyanis kérni a munkáltatót nyilatkozat formájában (16M29 jelű munkáltatói adómegállapítás), hogy készítsék el a bevallást.

Ezzel a lehetősséggel azok élhetnek, akik 2016-ban csak az adó elszámolását vállaló cégtől szerzett bevételt, vagy a korábbi munkáltatók átadták a jövedelemről, az adóelőlegről és a járulékokról szóló igazolást az új (bevallást készítő) munkáltatónak. Nem lehet kizáró ok, ha valaki adókedvezményt érvényesít, vagy az adójáról nyugdíjbiztosítási nyilatkozatban rendelkezik.

KATTINTS! Magyarok milliói kapnak levelet a NAV-tól: nehogy kidobd, a bevallásod múlik rajta

Szorítja a határidő azokat is, akik tavaly lakáscélú támogatást kaptak a munkáltatójuktól. Ugyanis az adómentességnek feltétele, hogy erről igazolást kell adnia a közvetítő hitelintézetnek a munkáltató számára. Ha nem jelentkezett ezzel az igazolással a cég bankja, vagy a megbízott hitelintézet, akkor érdemes mindenképp felkeresni még január 31-ig, más esetben a tavaly kapott juttatás 120 százaléka után kell jövedelemként adózni.

KATTINTS! Cafeteria: százezreket adózhatsz, ha nem adod be ezt az igazolást

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az éves autópálya matrica Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes, a 2016-os matricával pedig január 31. éjfélig lehet utazni. A heti, havi, éves és megyei éves autópálya matricák díjai nem változtak a tavalyihoz képest, pontosan ugyanannyiba kerül. Viszont új fizetős utak vannak, Vas megye is felkerült a megyei matrica listára. Tavaly októberben elkészült az M86-os Hegyfalu és Csorna között is, így már Szombathely gyorsforgalmi úton is elérhető.

Loading...

A fővárosi autótulajdonosoknak a matricán kívül még egy elintézni valójuk van a hónap végéig: újra kell igényelni a parkolási engedélyeket. Nem kell minden kerültben engedély a parkoláshoz, ahol viszont igen, ott újra kell igényelni, a tavalyi ugyanis csak január 31-ig érvényes.

Loading...

Címkék:
karrier, utazás, autó, adóbevallás, NAV, szja, lakás, parkolás, támogatás, autópályamatrica, munkavállaló, engedély, munkáltató,