Miért lett drágább a kgfb díjam?

Világgazdaság2017. január 23. 10:02

A kötelező biztosítást kötő autósoknak az eredetileg számolt díj kétszereséről-háromszorosáról is érkezhet számla - írja a Világgazdaság.


Azok közül, akik most január 1-jén váltottak, sokan kaphattak sokkoló levelet a napokban a különböző biztosítóiktól. A Groupama biztosító például egy B10 fokozatban lévő autós idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) díját valamivel kevesebb, mint 25 ezerről utólag 43 ezer forintra emelte.

A biztosítási díj azért módosulhat, mert a kártörténeti nyilvántartás szerint kártérítést fizetett valamelyik biztosító az elmúlt években az autós által okozott kár miatt. Az emelés sokszor nem is kis mértékben: a duplájára vagy még nagyobbra is nő.

A háttérben az úgynevezett károkozói pótdíj áll, amit most már szinte az összes biztosító alkalmaz. Azoknak az autósoknak emelkedik a díjuk, akik az elmúlt néhány évben hibásak voltak egy balesetben, kárt okoztak és azt nem fizették ki. A károkozókra kirótt büntető szorzó változó, az Unionnál például mindössze 1,2, az Allianznál 1,29-szoros, de a többi biztosító kétszeres-háromszoros díjat számol fel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Cínlapkép forrása: Getty Images Hungary

Címkék:
autó, KGFB,