Nem épültek meg a beígért villanyautó töltőpontok

Világgazdaság2016. július 11. 09:33

Nem készültek el azok a töltőpontok, amelyeket az állam ígért a Jedlik Ányos-terv részként. A cél az országos lefedettség lenne, de jelenleg a projekt optimalizálása zajlik. Piaci szereplők azonban növelik a töltőpontok számát - írja a Villággazdaság.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Sajtó- és Kommunikációs Titkárságának lapunk számára küldött állásfoglalása:

"A mai napig 93 elektromos töltőállomás létesült Magyarországon, ami a 906 db forgalomban lévő elektromos autó kiszolgálására megfelelő mennyiség. Norvégiában, Dániában és Németországban is az a bevett alapelv, hogy az autók és a nyilvános töltők aránya 10:1-hez. A kormány ennek ellenére tovább kívánja bővíteni a mindenki által elérhető elektromos töltőhálózatot, a nemzetgazdasági tárca ezért hamarosan kiírja azt az 1,2 milliárd forintos pályázatot, amely 1000 db töltőpont létesítését teszi lehetővé az önkormányzatok számára. Az ehhez szükséges forrás már rendelkezésre áll."

Jelenleg 900-nál is több autónak van zöld rendszáma Magyarországon. Ezt a rendszámtípust a környezetkímélő autóknak tartja fenn az állam, melyeket legalább részben villanymotor hajt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tavaly szeptemberben 150 töltőpont megépítését ígérte meg, ráadásul villámtöltőből, ami a piacon elérhető leggyorsabb töltőfajta. Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára nemrég arról beszélt, hogy jelenleg optimalizálják a tervet és már csak 50 várható töltőpontról tett említést. Fontos hozzátenni, hogy a Magyar Villanyautó Klub Egyesület szakértői szerint ennyi is elégséges az országos lefedettséghez.

Jelenleg 93 töltőpont üzemel Magyarországon, melyre 213 autó tud egyszerre rácsatlakozni. Ezeket mind piaci szereplők építették, minden ötödiket (21%) parkolókba. A cél egyébként az, hogy minden újonnan épülő 100 parkolóhelyre jusson 10 töltő, de ezt csak tíz éves távlatban tervezi elérni az állam.

Címkék:
utazás, autó, parkolás, állam, elektromos autó, töltőállomás, villanyautó, varga mihály,