Ennyibe kerül egy átlagos autóbiztosítás. A tiéd több vagy kevesebb?

Pénzcentrum2015. április 22. 12:30

Sok autósnak emelkedtek kötelező biztosításának díjai. Ezt sok tényező befolyásolhatja, például az autóméret, vagy a bonusz-malusz fokozata. Az idei negyedév végén átlagosan 25 100 forint volt az éves díj.

Az idei negyedév végén átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés 2013 január elsejei bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb a Netrisk.hu adatai szerint. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt. Az online biztosításközvetítő cég statisztikái azt mutatják, hogy az évfordulós (biztosításváltást jelentő) kötések átlagdíjának növekedése jóval elmarad az azonnali (autó vásárlásakor végrehajtott) kötésekétől: míg az előbbi körben átlagosan 9, az utóbbiban közel 17 százalékkal lettek magasabbak az átlagdíjak az előző év hasonló periódusához képest.

Az első negyedévben látványosan emelkedtek a kgfb-díjak: míg január elején még átlagosan 22 és fél ezer forintos éves díjon köthettünk kötelezőt a személyautónkra, volt olyan hét is, amikor 27 ezer forint fölé emelkedett ez az összeg. Az emelkedő trend várhatóan az év egészében kitart majd, mivel a romló káradatok alakulásának hatásait a biztosítók kénytelenek érvényesíteni tarifáikban

- ismerteti az adatokat Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója.

Év közben az ügyfelek alapvetően két okból kötnek kgfb-szerződést:

  • vagy a jármű tulajdonjogának megszerzésekor (ezt nevezik azonnali kötésnek),
  • vagy a már meglévő szerződés évfordulóját megelőzően elvégzett díjszámítás nyomán, (ezt nevezik évfordulós kötésnek).

Míg az azonnali kötések esetében egy év alatt 17 százalékkal emelkedtek a díjak, az évközi évfordulós szerződések átlagdíja a nagyobb díjverseny miatt csupán 9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. Ennek hatására tovább nőtt az eltérés a kétfajta átlagdíj között: míg a tavalyi év elején egy azonnali szerződés átlagosan 49 százalékkal került többe, mint egy évfordulós, idén ez a különbség már csaknem 60 százalékos.

Bár az idei évben már több kgfb-szerződésnek van év közben az évfordulója, mint amennyinek az év végén, ez a számokban egyelőre nem látszik, mivel továbbra is csupán minden hatodik-hetedik arra jogosult autós cseréli le év közben a kötelezőjét. Gyakori probléma, hogy a váltani tervezők elmulasztják a meglévő szerződés felmondásának határidejét: aki az évforduló előtt legalább harminc nappal ezt nem teszi meg, további egy évig a meglévő szerződés szerint kell fizetnie az aktuális díjrészleteit.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mitől emelkedik a díj

Továbbra is érvényesül az a tendencia, hogy minél nagyobb kategóriájú egy autó, és minél rosszabb a bonusz-malusz fokozata, annál jelentősebb mértékű díjemelkedést kellett elszenvednie az elmúlt évek során: míg az évközi szabad díjhirdetés kezdete, 2013 januárja óta egy kiskategóriás, B10-es besorolású autó után csak átlagosan 13,6 százalékkal magasabb köteleződíjat kell kifizetni, egy A0 besorolású, 150 kW feletti teljesítménnyel rendelkező autó esetében az eltérés immár közel 40 százalékos.

 

Címkék:
biztosítás, autó, KGFB,