Paráznak a magyar autósok: tényleg átvernek a benzinkútnál?

Pénzcentrum2014. június 23. 11:02

Az elmúlt hetekben gyakran lehetett találkozni olyan, főleg a Facebookon terjedő hírekkel, amelyek benzinkúti átverésekről, lenyúlásokról szólnak. Az egyik ilyen szerint egy fővárosi benzinkútnál a 65 literes tankba 70 litert sikerült tankolni a kijelző szerint. Egy másik példa szerint a tankolt üzemanyag fele vizet tartalmazott, mely a gépkocsi azonnali meghibásodását eredményezte.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tapasztalatai szerint nem jellemző a benzinkutaknál ilyen panaszok előfordulása, így a hatóság nem is vizsgálódott konkrétan ilyen ügyekkel kapcsolatban - tájékoztat hivatalos blogján az NFH.

A hazai benzinkutak mérésügyi ellenőrzését a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) végzi, ám ez a hatóság is csak elvétve bukkan szabálytalanságokra. A kutak mérőállomásait évente újra hitelesítik. Ilyenkor olyan fémzárral látják el az állomásokat, amelyeket sem a kutasok, sem a benzinkút-tulajdonosok nem tudnak kinyitni. A megengedett eltérés 0,5 százalék, a fogyasztói reklamációk 95 százaléka alaptalannak bizonyul.

Az elmúlt időszakban, közvetlenül a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot (NFH) és a területi fogyasztóvédelmi felügyelőségeket érintő megkeresés az adott témakörben három eset volt.

Az egyik esetben egy hipermarket benzinkútjánál a kerekítési szabályok be nem tartását kifogásolta egy vásárló. A panaszt a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség megvizsgálta, ellenőrzést hajtott végre, a jogsértést nem tapasztalták. Egy másik megyében a mérés hitelességét kifogásolta egy vásárló, az abban az esetben indított eljárás során végzett ellenőrzés eredményeként sem állapított meg jogsértést a hatóság.


A harmadik esetben pedig a benzin minőségét kifogásolta egy vásárló az autó meghibásodása miatt. Az Ásványolajtermék Minőségellenőrzési (ÁMEI) Zrt. tapasztalatai szerint a gépjármű meghibásodását elenyésző mértékben okozza rossz minőségű benzin, az inkább például a gépkocsik nem megfelelő karbantartására vezethető vissza.

Természetesen nem kizárható, hogy kevésbé becsületes benzinkút-üzemeltetők gazdaságossági szempontokat szem előtt tartva szabálytalanságokat követnek el. Ha úgy érezzük, hogy átvertek minket, tegyünk panaszt.

Hamis mérés

Ha úgy látjuk, hogy tankunkba nem annyi üzemanyagot tankoltunk, mint amit a kijelzőn látunk, a bizonyítás érdekében lehetőség szerint fényképezzük le az adott kútoszlopot és a mérőállást, valamint tartsuk meg a blokkot a vásárlásról. A hamis mérés ügyében az MKEH-nál tehet panaszbejelentést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Rossz minőségű benzin

Amennyiben az autó meghibásodását a rossz minőségű benzin okozza, vegyük fel a benzinkút üzemeltetőjével a kapcsolatot, és jelezzük a gépkocsiban okozott kár tényét. Amennyiben van rá lehetőség (még ugyanaz a benzin található a kút tartályában), az üzemeltető megkérhető, hogy biztosítson hivatalos vizsgálati mintát az adott kútban található benzinből.

A benzinkúton felvett jegyzőkönyvben rögzítsük a tankolt üzemanyag fajtáját, mennyiségét, illetve a gépkocsi adatait. A benzinkút üzemeltetője a keletkezett kár kapcsán valószínűsíthetően kéri a gépkocsi javításáról kiállított számla másolatát, mely ilyen esetben általában az elvégzett szűrőcseréről és rendszertisztításról szól. Ezen túlmenően az autósnak a szerviz által kiállított nyilatkozatot is csatolnia szükséges, melyben a javítást végző szakember alátámasztja a meghibásodás okát. Amennyiben a bizonyítékok ellenére nem sikerül egyezségre jutnunk a károkozás elismerését, a kár megtérítését, mértékét illetően, akkor a kártérítés iránti igény érvényesítése fizetési meghagyásos, illetve azt követően polgári peres eljárás keretében lehetséges, vagy alternatív megoldásként kezdeményezhető a Békéltető Testület eljárása.

Árfelszámítási helytelenségek

Ha árfelszámítási szabálytalanságot tapasztalunk, annak kivizsgálására a fogyasztóvédelmi felügyelőségek rendelkeznek hatáskörrel, így tegyünk panaszbejelentést a vállalkozás, vagy a lakóhelyünk szerint illetékes felügyelőségnél.

Mégis, hol tankoljunk?

A hatóság felhívja a figyelmet, hogy érdemes lehetőség szerint olyan benzinkútnál tankolni, ahol már többször tankoltunk és megbízhatónak tűnt a benzin minősége, valamint érdemes előtte tudakozódni az árakról, hiszen a kereskedők árai között országos szinten igen nagy eltérés is lehet.

Címkék:
vásárlás, autó, energia, benzin, benzinkút, minőségellenőrzés,