Így lopják el két perc alatt a kocsinkat: mit tehetünk a tolvajok ellen?

Pénzcentrum2014. május 25. 09:30

Általában két-három perc alatt már el tudnak vinni egy középkategóriás kocsit a tolvajok. A kevésbé professzionális bűnözők körében a mai napig jellemző módszer a zárkihúzás. Utólag beszerelt védelmi rendszerekkel célszerű ellátni az autókat, hiszen a gyáriakat már jól ismerik a tolvajok.

A bűnözők mindenféle módszert kitalálnak, hogy minél hamarabb el tudjanak lopni egy gépjárművet. Ez maximum öt percbe telik, de általában két-három perc alatt egy kis-vagy középkategóriás kocsit el tudnak vinni a tolvajok - ismertette Vezda László. Az Autóvadász Egyesület elnöke elmondta, hogy a mai napig jellemző módszer a zárkihúzás, főként a kevésbé professzionális bűnözők körében. Azért is ki szokták húzni a zárat, hogy az alapján gyújtáskulcsot készítsenek.

Az autók gyári védelmi rendszereit a bűnözők általában jól ismerik, ezért célszerű olyan utólag beszerelt védelmi rendszerekkel ellátni a járművet, ami megnehezíti a tolvajok dolgát. Ez váltózár vagy elektronikus védelmi rendszer is lehet - hangsúlyozta Vezda László. A szakember azt javasolja, hogy a mechanikus és az elektronikus védelmi rendszert utólag kompletten szereljék be az autótulajdonosok. Ilyen rendszerek például azt is megakadályozzák, hogy a motorteret ki lehessen nyitni az autóban és ezáltal kicseréljék az autó vezérlőkomputerét.

KATTINTS! Kezdhetnek félni a magyar autósok: ezt tudja az új traffipax

A kis- és középkategóriás járművek esetében az ellopott autókat általában alkatrészeire bontják és így értékesítik őket, hiszen jóval nagyobb hasznot lehet így bezsebelni. Ugyanakkor a nagy kategóriás és luxus járműveket főként külföldre szokták szállítani és ott "egyben" értékesítik őket. Előfordul, hogy a személygépkocsik mellett tehergépkocsikat, kamionokat, mezőgazdasági gépeket is ellopnak, de az is, hogy csak bejelentik a lopást - hiszen egy jobb mezőgazdasági gép ára akár 30-60 millió forint is lehet -, a traktorokat pedig új alvázszámmal külföldön értékesítik. Ezeket a bűncselekményeket a lízing-csalás csoportkörbe sorolják - fűzte hozzá Vezda László.

A megelőző években és tavaly is 5000 alatt volt az egy évben ellopott gépjárművek száma, 2012-ben viszont összesen 5637 gépjárműlopás volt. A legtöbb lopást Budapesten és Pest megyében követik el; tavaly a fővárosban 3446, Pest megyében pedig 515 nyomozás indult.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elvitt járműveket nem egyszerű a rendőröknek meglelniük, amit jelez, hogy 2013-ban mindössze 6,6 százalékos volt a rendőrség eredményessége ezekben az ügyekben. A budapesti kapitányságok még ennek a teljesítménynek is örülnének, ugyanis tavaly öt kerületben (V., VI., XII., XVI. és XVII.) is nullaszázalékos volt a nyomozások eredményessége.

Tetszett a cikk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook-oldalát, hogy ne maradj le a legfontosabb hírekről!

 

Címkék:
autó, tolvaj, lopás, biztonság, bűnöző,