Kezdhetnek félni a magyar autósok: ezt tudja az új traffipax

Pénzcentrum2014. május 20. 11:15

Még az év vége előtt hadrendbe állhatnak az új, "mindent látó" sebességmérők - értesült a Pénzcentrum.hu. A 160 darab, változtatható helyű berendezés a gyorshajtók mellett felismeri majd a záróvonalon előzőket, a piroson áthajtókat, sőt azokat is, akik nem kötötték be magukat.

Hamarosan hadrendbe állhatnak az új, "mindent látó" sebességmérők, hivatalos nevükön változtatható helyű komplex közlekedési ellenőrző pontok (vhKKEP). Az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) lapunknak küldött közlése szerint a 160 darab vhKKEP beszerzésére folytatott közbeszerzési eljárás lezárult, az alapfunkciók ellátására alkalmas eszközöket várhatóan még az év vége előtt használatba veheti a rendőrség. A Pénzcentrum.hu információi szerint az új, sebességet is mérő berendezések összesen 12 funkcióra lesznek majd képesek.

A műszaki követelmények szerint a vhKKEP alap funkcióként biztosítja:

  • a közúti járművek haladási sebességének ellenőrzését
  • az automatikus rendszámfelismerést
  • a járműkategóriánkénti forgalomszámlálást
  • érzékeli a forgalomtorlódást

A vhKKEP kiegészítő ellenőrző funkcióként érzékeli:

  • a záróvonal átlépését
  • a behajtási tilalom megszegését
  • a kötelező haladási irány megszegését
  • a veszélyes áru szállítására megjelölt járműveket
  • az autópálya leálló sávjának vagy az autóbusz forgalmi sáv jogosulatlan igénybe vételét
  • a vasúti átjárón történő áthaladásra vonatkozó előírások megtartását
  • a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire vonatkozó előírások megtartását
  • a biztonsági öv használatára vonatkozó előírások megtartását

Az ORFK lapunknak küldött válasza alapján az eszközök rendszeres és szisztematikus alkalmazásától a rendőrség azt várja, hogy az uniós elvárásokkal és a hazai közlekedésbiztonsági törekvésekkel összhangban jelentős mértékben csökken majd az elkövetett közlekedési jogsértések - nem csak a sebességtúllépések - száma; tehát fejlődik a közlekedésben résztvevők önkéntes jogkövetése, ennek eredményeként kevesebb baleset történik és azok kimenetele a korábbiaknál enyhébb lesz.

Mi lesz a Traffipaxokkal?
Hazánkban a különböző rendőri szervek egyetlen Traffipax gyártmányú sebességmérőt sem üzemeltetnek, mert a korábban használt ilyen eszközök amortizálódtak, ezért selejtezésre kerültek.

Tehát hamarosan nemcsak a gyorshajtók számíthatnak majd "fotózásra", hanem a legtöbb szabályszegő sofőr és utas is. Arról azonban, hogy az ország mely területein vetik be elsőként a modern ellenőrzési pontokat egyelőre nincs információ. Egy biztos, az ORFK tájékoztatása szerint az eszközök elosztása során a jelenlegi sebességmérő eszközök száma egyik rendőr-főkapitányságon sem fog csökkenni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

!!! Tetszett a cikk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook-oldalát, hogy ne maradj le a legfontosabb hírekről!

 

Címkék:
autó, gyorshajtás, traffipax, záróvonal átlépése,