Változik a KRESZ: Te mit javítanál a jelenlegi szabályokon?

Pénzcentrum2014. január 28. 19:01

Február 5-éig lehet véleményezni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslatát a KRESZ módosításáról. A szaktárca indítványában új fényjelzések és egységes táblák bevezetése szerepel - mondta el az InfoRádiónak Völner Pál államtitkár.

Völner Pál utalt arra, hogy a KRESZ megjelenése óta folyamatosan változik, alkalmazkodik a közlekedés aktuális viszonyaihoz. A mostani módosítással külföldi jó példákat igyekeznek átültetni a hazai gyakorlatba.

Kezdeményezik például, hogy az autópályákon hirtelen fékezésnél, torlódásnál a ráfutásos balesetek megelőzése érdekében az autóvezetők használjanak vészvillogót, így jelezzék a hirtelen megváltozó forgalmi helyzetet.

Szorgalmazzák továbbá, hogy harmonizálják a jogszabályban előírt és az utak mentén látható KRESZ-táblákat, a kettő ugyanis jócskán eltér egymástól.

Új jelzőtábla - a templom piktogramja - adhat emellett tájékoztatást az út mellett, vagy annak közelében fekvő egyházi létesítményekről. Erre különösen az idegenforgalom által érintett helyeken van számos külföldi példa.

"A KRESZ tervezett módosításáról bárki véleményt nyilváníthat, benyújthat azzal kapcsolatosan javaslatokat" - hangsúlyozta az államtitkár. Mint fogalmazott, egy nyelvtani pontosítás is jól jöhet, hiszen ha már megjelenik a jogszabály, komoly procedúra egy félreérthető vagy nem teljesen pontosan megfogalmazott kifejezés értelmezése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jelezte: miután sokakat érdekel az ország közlekedése, így nem csak a szűk szakma, hanem a közlekedők részéről is kapnak észrevételeket. A tervezett módosításokat február 5-ig lehet véleményezni, az új szabályok április vége felé léphetnek hatályba.

 

Címkék:
autó, kresz, völner pál,