Autósok százezrei veszélyben a magyar utakon

Pénzcentrum2013. november 14. 11:32

Egy nemrég készült felmérés szerint a magyar autóstársadalom mindössze fele vált csak téli gumiabroncsra, pedig ajánlatos még az első fagyok és havazások előtt gondoskodni a nyári gumik cseréjéről.

Az autósok idén ősszel egyelőre még nem kaptak ízelítőt az igazi téli útviszonyokból, az elmúlt hétvégén helyenként 22 fokot is mutattak a hőmérők. Mivel azonban a meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérséklet rövid idő alatt, még a héten akár tartósan is +7 Celsius-fok alá csökkenhet, ajánlatos még az első fagyok és havazások előtt gondoskodni a nyári gumik télire történő cseréjéről.

Egy nemrég készült felmérés szerint a magyar autóstársadalom mindössze fele vált csak téli gumiabroncsra, pedig a hideg időszakban a megváltozott közlekedési viszonyok miatt sajnos sok baleset történik az utakon. 2012 októberében és novemberében a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint átlagosan több mint 1200 személyi sérüléssel járó baleset történt a magyar utakon, amelyekben 1500-nál is többen szenvedtek könnyebb vagy súlyosabb sérülést. Sokat ezek közül az is okozott, hogy a sofőrök nem készültek fel a rossz időre, a tapasztalatlanabb vezetők pedig sokszor még nem rendelkeznek kellő gyakorlattal a fagyos vagy hókásától csúszóssá vált utakon.


Az őszi időszakban az autósok általában már csak az első havazások után váltanak téli gumikra. Pedig a saját, az utasok és a többi közlekedő biztonsága érdekében is fontos, hogy már előre felkészüljenek az időjárás viszontagságaira. A Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) azt javasolja, hogy a nyári gumiabroncsokat már akkor cseréljék le a gépkocsi-tulajdonosok, ha a hőmérséklet tartósan +7 Celsius-fok alá süllyed, mivel a téli gumiabroncsok összetételük és futófelületük sajátosságai miatt a hidegebb időben, a jeges vagy havas utakon is maximális biztonságot nyújtanak.

A HTA szakértői szerint a magyar autósok fele sajnos a veszélyek ellenére egyáltalán nem vált téli abroncsra, akik igen, jellemzően 3-6 évig használnak egy-egy téligumiabroncs-szettet. Felszerelés előtt mindig érdemes megvizsgáltatni a használt abroncsokat az esetleges sérülések és a felület kopása miatt, mivel az elhasználódott abroncsok kevésbé biztonságosak.

Címkék:
autó, téli gumi, gumiabroncs, tél,