Egyre kevesebben vezetnek ittasan Magyarországon

Pénzcentrum2013. november 7. 09:36

A legfrissebb baleseti statisztika szerint az év első tíz hónapjában a személyi sérüléssel járó balesetek 10,1 százalékáért voltak felelősek az ittasan közlekedők, míg tavaly az év azonos időszakában 11,4 százalékáért - írja a Népszabadság.

A lap közlése szerint a rendőrség az ittas vezetők által okozott balesetek számának csökkenését részben a nyáron hatályba lépett Btk.-módosításokkal, részben pedig a gyakori és szigorú ellenőrzésekkel magyarázza.

A Népszabadság emlékeztetett: a nyáron hatályba lépett új szabályozás értelmében már nem aszerint büntetik az ittas vezetőket, hogy mennyire befolyásolta vezetőképességüket az elfogyasztott alkohol. A büntetés kiszabásához ma már elegendő az alkoholfogyasztás tényét megállapítani. Ha valaki ittasan ült volánhoz, akkor is súlyos büntetésre számíthat, ha jobban vezet, mint más józanul - írta a lap.

Hozzátették: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akinek a szervezetében 0,5 ezrelék vér-, vagy 0,25 ezrelék légalkoholszintet mérnek, annak azonnal ugrik a jogosítványa és büntetőeljárás is indul ellene.

 

Címkék:
autó, ittas vezetés, új btk,