Autósok, figyelem! Így vezessünk ősszel

Pénzcentrum2013. október 4. 05:32

Október első napjaira már bőséges ízelítőt kaphattunk az őszi időjárásból. A hőmérséklet egyre többször süllyed fagypont alá, a jövő hét elején eső, zápor előfordulhat, gyakori a ködös, szürke idő. A változó környezetre az autósoknak is fel kell készülniük, óvatosabban, körültekintőbben kell vezetniük. A Pénzcentrum.hu mutatja, hogyan érdemes autózni ősszel.

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadóképességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák.

Ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét a megváltozott körülményekre és legyen önmaga is tisztában azzal, hogy az őszi közlekedési viszonyok más járművezetői magatartást követelnek.

Ősszel a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit - ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek - tanácsolja a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. Nagyon fontos a világítóberendezések folyamatos tisztán tartása, ami nem csak azért fontos, hogy azok optimális távolságot világítsanak be, hanem azért is, hogy más közlekedőket ne vakítsunk el. Sokan ugyanis nem tudják, hogy a szennyezett fényszóró felületek esetenként vakító hatást idézhetnek elő.

A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Sokan csupán az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére figyelnek, holott az őszi közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.


A rendőrök azt javasolják, próbáljunk meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel a ködös, esős időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző "koccanások", valamint az azokkal együtt járó kellemetlenségek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jól megválasztott sebességgel, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel, és az adott körülményekre leginkább felkészített autóval - ez azt jelenti, hogy aki rendszeresen kora reggel, hajnalban, illetve késő este közlekedik, az már most felszereli a téli gumikat - nagyobb eséllyel lehet megelőzni a közlekedési baleseteket. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzunk az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel legyenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

Ne feledjük: nagyobb követési távolságot tartva érdemes vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák korrigálására is nagyobb hely marad.

Címkék:
autó, ősz,