Nyáron többet kell várni a járművezetői vizsgára

MTI2013. július 19. 16:25

Mivel nyaranta megnő a jelentkezők száma, emiatt most is többet kell várakozni a járművezetői vizsgára, a szokásos három hét helyet négy-hat hetet. Erre igyekeznek felkészülni a vizsgáztatók - tájékoztatta a Budapest Főváros Kormányhivatala pénteken az MTI-t.

Az MTI annak kapcsán kereste meg a kormányhivatalt, hogy az Index szerdán írt arról: "háborognak az autósiskolák oktatói Budapesten, mert a leépítések miatt kevés a vizsgabiztos, és másfél hónapot kell várni a vizsgaidőpontokra".

A kormányhivatal kormánymegbízotti kabinetje által az MTI-hez pénteken eljuttatott tájékoztatás szerint a nyári hónapokban a vizsgaigények száma az év elején tapasztalhatónak 2,5-szeresére ugrik.

"Ez a tendencia ismert a szakterületen és a lehetőségeken belül készülnek is rá. Mindezek mellett nem szokatlan, hogy a nyári időszakban hosszabbak a sorok" - írták.

Közölték, a fővárosi kormányhivatal június 30-ával tervszerűen hajtotta végre a kormánynak azt a szándékát, hogy nyugdíjasok a közszolgálatban csak különösen indokolt esetben tevékenykedjenek. "A járművezetői vizsgáztatás nem ilyen feladat. Van megfelelő számú kiképzett fiatalabb vizsgabiztos, akik át tudják és át is veszik a stafétát" - fogalmaztak.

A tájékoztató szerint a vizsgára jelentkezés az előírt rendben, általában három hét, ami jelenleg - vizsgahelytől függően - négy-hat hét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez a korábbi évek nyarán is hasonlóan alakult - tették hozzá.

A hosszabb várakozási idő "kényelmetlen lehet azoknak, akik azt remélték, hogy két-három hét alatt végezhetnek, azonban ennek nincs közvetlen - nem szabad, hogy legyen - káros hatása, sem anyagilag, sem az oktatás tartalmára nézve" - írták, megemlítve, hogy a jól felkészült szakoktatók a képzés ütemezését képesek hozzáigazítani a várható vizsgaidőponthoz úgy, hogy az "a legjobb formaidőzítést biztosítsa".

Megjegyezték azt is, hogy az eredményes vizsga egyébként a kormányhivatalnak is érdeke, hiszen "a pótvizsga a hivatalnak is csak költség és többlet munka, miközben a pótvizsga díj nem hozzá folyik be".

Címkék:
autó,