Vadásznak a rendőrök a nem fizető úthasználókra

Pénzcentrum2013. április 29. 09:32

A legmagasabb lehetséges összeget kell majd fizetni a teherautók után az utak használatáért az új elektronikus útdíj rendszer júliusi életbe lépése után, az ORFK-nak pedig autókat kell vásárolnia, hogy minél kevesebb legyen a bliccelő.

Plusz berendezéseket és autókat vásárol az Országos Rendőr Főkapitányság (ORFK) az elektronikus útdíjrendszer június 1-jei bevezetése miatt - tudta meg a Napi Gazdaság Online.

A lap úgy tudja, arról még nincs döntés, hogy az "kiegészítő" ellenőrzéshez mennyi autóra illetve eszközre lesz szükség, így arról sem született még határozat, hogy erre mennyit kap az ORFK a büdzséből. A járművekre azért lesz szükség, mert a korábbi elképzelésekhez képest megváltozott a díjfizetés ellenőrzésének módja is.

A rendőrség fogadkozik is, hogy egyetlen külföldi sem távozik majd fizetés nélkül, a bevételi tervekhez (ami évi plusz 150 milliárd forintról szól ) kell is a szigorú ellenőrzés.

Az ellenőrzési rendszert, a jelenleg is meglévő elemek felhasználásával alakítják ki, vagyis feltételezhetően marad a matricás rendszer, esetleg annak egy árnyaltabb vagy bonyolultabb változata, ahol azt is fel kell tüntetni a vásárláskor, hogy milyen úti célra akarja használni az autós, s ezt egy kamarás rendszerrel ellenőrzik. Amennyiben a jármű "letér" az eredetileg tervezett, vagyis a vásárláskor jelzett útvonalról - s ha eközben a rendőrség elkapja - akkor megbírságolják. A korábban tervezett "nyomkövetésre " képes rendszer - amelynél a műholdas kapcsolattal rendelkező fedélzeti egység ellenőrzi a jármű útvonalát és aminek alapján a díjat megfizeti az autós - lekerült a napirendről, egyelőre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az úthasználati-jogosultságot a jelenlegi értékesítési hálózaton keresztül lehet majd megvásárolni. A Napi Gazdaság Online információi szerint a magyar megoldás a németországi, alkalomszerűen használók számára kifejlesztettre emlékezet majd, azzal az eltéréssel, hogy Magyarországon ez lesz az általánosan alkalmazandó.

Címkék:
autó, autópálya,