Márciusi havazás: katasztrófahelyzet Magyarországon

Pénzcentrum2013. március 15. 14:48

Csütörtök estétől okoz komoly fennakadásokat a márciusi havazás Magyarországon. Péntek délutánra javult valamelyest a helyzet: északkeleten a hófúvás és a szél is enyhült, így ott mérsékelték a korábban kiadott riasztásokat. Az erős hófúvás miatt jelenleg öt dunántúli megyében van még érvényben a legmagasabb fokú, piros riasztás: Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Somogy és Zala megyében.

Szinte az egész országban továbbra is érvényben van valamilyen fokú riasztás a hófúvás, illetve a viharos szél miatt. Így továbbra is mindenhol készülni kell arra, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a sokfelé viharos északnyugati szél északkeleten a déli óráktól, a Dunántúlon a délután második felétől kezd jelentősen mérséklődni. A legerősebb széllökések általában óránkénti 60-90 kilométeresek lehetnek, a Bakony és a Balaton térségében azonban reggel és délelőtt számítani kellett óránkénti 100-110 kilométeres széllökésekre is.

A Tiszántúlon újabb 5-10, a Duna-Tisza-közén és a Dunántúl keleti felén nagyjából 5 centiméternyi friss hó hullhat. Késő délutántól mindenütt megszűnik a csapadék. Erős hófúvás továbbra is a Dunántúl középső sávjában és az északkeleti megyékben várható - tették hozzá.

Elakadt autók, elmaradt ünnepségek

Az ország több megyéjében soktucatnyi települést zárt el a hóvihar a külvilágtól, tízezrek maradtak áram nélkül és ezrek rekedtek a sok helyen járhatatlanná vált utakon. A havazás miatt az országban kialakult katasztrófahelyzet miatt Pintér Sándor belügyminiszter riadót rendelt a rendvédelmi szerveknél, a március 15-i állami és pártrendezvényeket pedig a szervezők lemondták.

Csütörtök éjjeltől több száz autó akadt el az ország autópályáin és a mellékutakon, sokukat még péntek délelőtt sem tudták kiszabadítani a néhol három méter magasságú hófalak fogságából. Az emberek mentésére a honvédség lánctalpas egységeit és a Terrorelhárítási Központ harci járműveit is bevetették, de Ausztriából is érkezett segítség az autópályán rekedt járművel kiszabadítására.

A rendkívüli időjárási körülmények miatt több mint ezer helyszínen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem egységeinek, több mint nyolcezer embert kellett átmeneti szálláson elhelyezni, több mint százezer ember maradt áram, mintegy tízezer pedig vízszolgáltatás nélkül.

A belügyminiszter az országos rendőrfőkapitánnyal és a katasztrófavédelem vezetőjével péntek délelőtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás Magyarországon, ezért összehívta az operatív törzset, és már csütörtök este riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél és a mentőket is bevonták a tevékenységbe.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője közölte, összesen 227 melegedő helységet nyitottak meg, főként az M1-es és az M7-es autópálya szakaszain. Az altábornagy tájékoztatása szerint az országban 238 beavatkozást igénylő hófúvást regisztráltak, 57 települést elzárt a hó, ez 13.327 embert érint. Mintegy száz közút, öt vasúti vonal járhatatlan, továbbá egy kikötőt, és három határátkelőt is lezártak - mondta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A katasztrófavédelem adatai szerint eddig 5446 gépjármű akadt el közúton, 18 vasúti szerelvény került a hó fogságába, 160 településen szakadt meg az áramellátás.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány elmondta: az elmúlt 24 órában a közutakon három halálos baleset történt, ebből kettő függ össze a rendkívüli időjárási helyzettel. Kilenc baleset súlyos, ötvenhét könnyű, háromszáz pedig sérülés nélkül végződött.

Az ország hat megyéjében - Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy, Fejér és Zala - 1430 elakadt jármű van, négyszázan tartózkodnak még most is az autójukban. Az elmúlt 24 órában 4000 embert mentettek ki elakadt autóból - tette hozzá.

A Magyar Honvédség a vezető ügyeleti szolgálatok útján még csütörtök este elrendelte a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság műveletvezető csoportjának aktiválását. A csoport riasztotta és készenlétbe helyezte a honvédség téli vészhelyzet-felszámoló és mentőcsoportjának tagjait, és a katonák éjjel életveszélyes helyzetek megoldásában, valamint hóban rekedt tömegszállítási eszközökön lévők mentésében vettek részt.

A havazás és a viharos erejű szél miatt valamennyi vonalon késnek a vonatok, vannak olyan szerelvények is, amelyek csütörtök este óta még nem tudtak eljutni a célállomásukra. Nem járnak vagy jelentősen késnek az ország több megyéjében a buszok, több jármű utasokkal együtt akadt el a hóban.

A rendkívüli időjárási viszonyok miatt számos, a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából meghirdetett szabadtéri rendezvényt lemondtak a szervezők, többet pedig zárt térben tartanak meg. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium már csütörtökön jelezte, hogy a szabadtérre tervezett állami ünnepségeket nem tartják meg. Több párt és civil szervezet is közölte, nem rendezi meg vagy zárt térben tartja megemlékezését.

Címkék:
utazás, autó, havazás, autópálya,