11 °C Budapest

Nyafognak a boltosok: mi a baj a húszezresekkel?

2015. augusztus 3. 05:49

Sok maceránk lehet akkor, ha gyakran fizetünk készpénzzel. A boltos problémázik azért, mert (szerinte/számára) túl nagy címlettel fizetünk, de azzal is lehet baja, ha egy pénz picit sérült, vagy ragasztott a pénz. A Pénzcentrum mutatja, milyen bankjegyet fogadhatnak el a boltokban, és melyek azok, amiket nem kötelesek.

Nincs kisebb?

 - halljuk rendszeresen a boltok pénztárainál, ha tízezressel, húszezressel fizetünk. Érdekes kérdés, hogy milyen joga van ilyenkor a boltosnak, és mit tehet a vásárló, ha tényleg nincs kisebb. És mi a helyzet a ragasztott, vagy hamisnak tűnő bankjegyekkel?

Nem köteles elfogadni a boltos

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint a készpénzes fizetéseknél az MNB által kibocsátott forintbankjegyeket és -érméket - a sérült, a nehezen felismerhető és a forgalomból bevont bankjegyek és érmék kivételével -

mindenki köteles névértéken elfogadni.

Ez a rendelkezés azonban nem zárja ki azt, hogy a különböző termékek, szolgáltatások árának megfizetésekor ésszerű keretek között érvényesüljenek az adott fizetés körülményeinek sajátosságai, így például

visszautasítható a bankjegyek és érmék elfogadása, ha a kereskedő az áru értékénél aránytalanul nagyobb címletből nem tud visszaadni.

Az áru-, ital-, jegy-, parkoló-, stb. automatákkal, vagy a közelmúltban hazánkban is megjelent és egyre inkább elterjedőben lévő önkiszolgáló pénztárgépekkel szemben sem elvárás, hogy valamennyi forgalomban lévő címlet elfogadására alkalmasak legyenek.

Mi a helyzet, ha túl sok érmével akarunk fizetni?

Ha egy vevő a vásárlás során - akár több címletből, összesen -

50 darabnál több érmével szeretne fizetni, a kereskedő nem köteles azt elfogadni.

Nagyobb mennyiségű, azaz 50 darabot meghaladó érmét csak a hitelintézetek és a posta kötelesek fizetésül elfogadni. A kereskedők saját üzletpolitikájuknak megfelelően dönthetnek arról, hogy vásárlóiktól elfogadják-e az 50 darabnál nagyobb mennyiségű érmével való fizetést.

Mi van akkor, ha a boltos szerint hamis a pénzünk?

A hamis bankjegy és érme fizetésül nem fogadható el - tájékoztat az MNB. Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely banknak, a postának vagy az MNB-nek kell átadni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kereskedőknek alapvető gazdasági érdekük is fűződik ahhoz, hogy a pénztárosaik, az önkiszolgáló pénztárgépek vagy árusító automaták megbízható módon tudják ellenőrizni a bankjegyek valódiságát, hiszen az utólag felismert hamisítvány veszteséget jelent számukra.

Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek minősül. De az is bűncselekményt - vétséget - követ el, és így büntethetővé válik, aki jogszerűen és jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, utólag azonban észreveszi, hogy hamis, és ennek tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt.

Fizethetünk sérült pénzzel?

Fontos tudni, hogy a nehezen felismerhető és sérült (például tépett, szakadt, hiányos, ragasztott) bankjegyek, valamint érmék elfogadása nem kötelező, de nem is tilos. A kereskedők saját maguk dönthetnek arról, hogy vásárlóiktól elfogadják-e az ilyen bankjegyeket és érméket.

A bankok és a posta címletváltás keretében kötelesek átvenni a sérült bankjegyeket és érméket is, de előfordul, hogy a címletváltáson felül címletazonos cserére, illetve - valamely szolgáltatás igénybevétele esetén - fizetésül is elfogadják ezeket a fizetőeszközöket.

A kereskedők a hitelintézetek, illetve pénzfeldolgozó szervezetek közvetítésével juttathatják el az általuk elfogadott sérült bankjegyeket és érméket az MNB-hez. Az MNB a nehezen felismerhető és sérült fizetőeszközök átváltását költségmentesen végzi.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem