18 °C Budapest

Brutális drágulás a virágárusoknál: ezt tényleg komolyan gondolják?

2017. február 9. 11:30

Némileg megnő a forgalom Valentin-nap környékén a hazai áruházláncokban, virágboltokban. Ilyenkor az édességek, virágok, plüss figurák és az alkoholos italok a legkeresettebbek. Ezekre azonban nem szánunk sokat, általában 1-2 ezer forint körül költünk. A vörös rózsa ára ellenben most az egekbe szökhet.

Az Auchanban a virágokból, ajándékokból és édességekből csaknem 5 százalékkal több fogy Valentin-nap közeledtével. Mivel idén február 14. hétköznapra esik, ezért a legtöbben vélhetően ezen a napon (kedden) fogják beszerezni az ajándékokat, de már a hétfő is egy erősebb nap lehet az áruházakban.

A vásárlások nagyobb része az utolsó 2-3 nap történik, a legerősebb nap a február 14. természetesen. Azonban a vásárlók egy része már 1-2 héttel a Valentin-nap előtt elkezdi megvásárolni a termékeket

- tudta meg a Pénzcentrum a Tesco sajtóosztályától.

Az Tesco áruházaiban egyébként a normál februári napokhoz képest 2-3-szoros forgalmi felfutást tapasztalnak az ilyenkor népszerű termékkategóriákban.

Mik lesznek idén a legnépszerűbb ajándékok?

Valentin-nap közeledtével vásárlóink elsősorban a csokoládékat és a virágot keresik leginkább, de a borok, pezsgők és parfümök is népszerűek

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az Aldi sajtóosztálya.

Az áruházakban ilyenkor jól fogynak a desszertek, szív alakú párnák, szívvel dekorált plüss figurák, bögrék, lufik. De sokan vásárolnak ilyenkor cukrászati termékeket és a ruházati termékek iránt is megnő ilyenkor a kereslet. A szív alakú, feliratos árukat inkább a fiatalok választják, míg az idősebb vásárlók a hagyományos desszerteket részesítik előnyben.

A plüss ajándékra vagy desszertre átlagosan jellemzően 1000 - 2000 forintot költenek vásárlóink, de nagyon széles a termékkínálatunk mind az alacsonyabb, mint a magasabb árkategóriákban

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre az Auchan sajtóosztálya.

Méregdrága lehet a vörös rózsa

Évekkel ezelőtt, amikor hazánkba is berobbant a Valentin-nap még nagy forgalomnövekedést hozott a virágárusoknak, ma már vélhetően a sok helyettesítő terméknek köszönhetően ez már valamelyest visszaesett. De az egyik legnépszerűbb virág ilyenkor természetesen a vörös rózsa.

Egy normál méretű vörös rózsaszál, egy átlag üzletben 500 forint körül mozog. Valentin-nap közeledtével azonban az import rózsák ára megugrik, emiatt egy szál vörös rózsa ilyenkor akár 800-900 forintba is kerülhet

- mondta el a Pénzcentrumnak a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete (VVVMSZE).

A vörös rózsák mellett az olcsóbb tavaszi csokrok is népszerűek ilyenkor. Színekben azonban maradunk a vörös, piros, és rózsaszín virágoknál - ilyen lehet például a tulipán, vagy a frézia.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egy kisebb csokor azonban 2-3 ezer forintba is kerülhet, ezért a legtöbben, csak egy szál vörös rózsát vásárolnak. De sokan vannak, akik az egyszerűbb cserepes virágokat részesítik előnyben, mint például a krókusz vagy a jácint.

Milyen legyen a bonbon?

A legtöbb édességgyártó készül valamilyen Valentin-napi specialitással, vagy desszertkülönlegességgel, alkalmi csomagolással, kedvezményekkel, az édességek forgalomnövekedése ilyenkor mégsem számottevő. A két legnagyobb édességszezon hazánkban még mindig a karácsony és a húsvét. Érdekesség azonban, hogy Csehországban és Szlovákiában népszerűbb a Valentin-nap, ott ugyanis többet költenek szerelmes ajándékokra - tudtuk meg a Magyar Édességgyártók Szövetségétől.

Egyértelműen a díszdobozos, vagy szépen csomagolt desszertek, pralinék a legnépszerűbbek ilyenkor, melyek ára nagyon változatos, 400-500 forinttól több ezer forintig is terjedhet

- tették hozzá.

Ezeket a típusú édességeket egyébként a magyarok többsége más alkalmakkor is csak ajándékba vásárolja, ritka, hogy valaki saját fogyasztásra vásárolna díszdobozos édességet.

Ezért jó, ha olcsó az ajándék

Egy korábban készített tanulmány szerint azok az emberek, akik a párjuknak nem félnek akciósan vagy éppen leértékelésen vásárolt csokit ajándékozni Valentin-napra, azok sokkal inkább közelebb érzik magukhoz a partnerüket, mert olyan terméket keresnek, amivel mind a ketten jól járnak - hiszen egy olcsóbb csoki megvásárlásával a "családi kasszában" is több pénz marad.

Több kísérletet is végeztek a témában, ha kíváncsi vagy az eredményekre, akkor kattints IDE.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem