12 °C Budapest

Ezek a boltok a vasárnapi zárva tartás legnagyobb vesztesei

2015. június 3. 11:32

A vasárnapi zárva tartás hatását is ki lehet olvasni azokból az (előzetes) adatokból, amiket szerdán publikált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ami a számokból elsőre látszik:

  • visszaesett az élelmiszer-vásárlás dinamikája, azaz nem nő olyan ütemben a forgalom, mint tavaly

  • hasonlóan visszesett a bútorvásárlási kedv, azaz itt is csökkent a vásárlás dinamikája

  • nagyot zuhant a könyvesboltok forgalma

  • továbbra is tör előre az online vásárlás, a netes kereskedelem (bár az ütem picit itt is megtoprant)

Kevesebb élelmiszert vásároltunk

A KSH most csak úgynevezett előzetes adatokat tett közzé, ezért egyelőre nehéz megmondani, mennyire hatott a számokra a vasárnapi boltbezárás.

Azt biztosan tudjuk, hogy idén és tavaly egyaránt áprilisban volt a húsvét, igaz, most annyira a hónap elején, hogy a vásárlások egy kis része előrejöhetett március végére. Mindenesetre három statisztikailag mért vasárnap már volt, amikor elvileg zárva tartottak a boltok, ennek hatása esetleg az élelmiszer kiskereskedelemben jelentkezhetett: itt látszik visszaesés.

Az biztos, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem növekedésének üteme visszaesett.

Az élelmiszer kiskereskedelem valójában "élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmet" takar, amiben benne vannak a hipermarketek vegyes költései is. Itt lehetséges, hogy a hétvégi nagybevásárlások "impulzus"-jellegű tételei elmaradtak, és ezért csökkentek a mutatók (azaz a "beugrok veszek valamit", vagy a "bár ezt nem terveztem, de mégis megveszem" jellegű vásárlások nem működnek).

Május lesz az első olyan hónap, amikor márszinte teljesen össze lehet hasonlítani az idei és a tavalyi évet - csak annyi különbség van, hogy tavaly egy négynapos, idén egy háromnapos hétvégével indult. Éppen ezért továbbra is érvényes, hogy a kiskereskedelmi adatokból csak egy-két hónap múlva tudjuk majd rendesen kihámozni a boltbezárás hatásait.

A minisztérium szerint sikertörténet a vasárnap

Nagyon kedvező, hogy már 22 hónapja folyamatos a kiskereskedelmi forgalom növekedése - kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait szerdán az M1 aktuális csatornán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lenner Áron Márk szerint a kedvező fogyasztói bizalomnak köszönhetően az emberek mernek tartós fogyasztási cikkeket vásárolni - tette hozzá.

Az sem elhanyagolható hatás, hogy a bankok elszámoltatásával a csökkenő törlesztő részletek és az egyszeri visszajáró összegek miatt is nő a háztartások fogyasztása - mutatott rá.

Lenner Áron Márk hangsúlyozta, hogy a boltok vasárnapi zárva tartásának márciusi bevezetését követően is fennmaradt a növekedés üteme: az online pénztárgépek adatai alapján a zárva tartás bevezetése előtti 9 teljes hét forgalmi átlaga 141 milliárd forint volt, míg a hatálybalépés utáni 10 teljes hét forgalmi átlaga 158 milliárdot mutat. Különösen biztatónak nevezte, hogy a nem élelmiszer-kiskereskedelem, azaz a tartós fogyasztási cikkek forgalomnövekedése 8,6 százalékos volt az első négy hónapban.

A könyvesboltok megjósolták

Az adatokból jól látszik, hogy eddig milyen sokan vásároltak: a tavalyi év első három hónapjával összehasonlítva 5,3 százalékos visszaesést láthatunk. Ahogy arról cégvezetők korábban beszéltek, a vasárnap tipikusan az a nap, amikor sokan szívesen vásárolnak a könyvesboltokban.

Kopcsányi Zoltán, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. kereskedelmi igazgatója már egy hónapja arról beszélt, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a kötelező vasárnapi zárva tartás 5 százalékos forgalomcsökkenést hozott a Librinek, és az év további részében is ezzel kalkulál a könyvesbolthálózat.

Ha ez a trend továbbra is így maradna, akkor akár néhány hónapon belül leépítésekre lenne szükség az áruházláncnál (és szinte biztosan más könyvesboltoknál is).

Kopcsányi ezt azzal magyarázta: mivel a bérleti díj, a rezsi, a marekting-, illetve a munkaidő-átcsoportosítás (a hét többi napján tovább vannak nyitva a boltok az eddig megszokottnál - a szerk.) miatt a humánerőforrás költsége sem változott, így csak itt lehetne megfogni ezt a nagymértékű kiesést.

Mivel azonban a Libri jelenleg expanzív, növekedési stratégiát folytat, így erre várhatóan nem lesz szükség. Ezt Kopcsányi Zoltán is megerősítette; az újonnan nyíló boltok ugyanis várhatóan felszívják majd a vasárnapi boltzár nyomán kialakult humánerőforrás-felesleget. Véleménye szerint azonban a piac többi szereplője már nehezebb helyzetben lesz.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem