16 °C Budapest

Több száz család autóját "sorozták be" Magyarországon

Pénzcentrum
2014. május 23. 09:03

Nagyot nézett Zoltán és Tímea, amikor két egyenruhás katona a napokban átnyújtotta nekik azt a levelet, amelyben közlik: leltárba veszik a család kilencszemélyes kisbuszát.

Mint arról a Blikk beszámolt, a hivatalos iromány szerint az autót a jogszabályok szerint indokolt esetben kötelesek a honvédség rendelkezésére bocsátani.

"A két katona elmondta, hogy velünk együtt összesen hatszázan kaptak hasonló levelet, ezeket mind személyesen kézbesítették" - magyarázta az asszony, aki férjével öt gyereket nevel.

A Honvédelmi Minisztérium szerint a nyilvántartásba vétel nem jelenti a kijelölt eszköz tényleges igénybevételét, arra alapvetően csak a honvédelmi típusú különleges jogrendben kerülhet sor. Nem igaz tehát az a feltételezés, hogy "bármikor jöhetnek, vihetik." Csak a kijelölt eszközöket és csak a honvédelmi típusú különleges jogrendben kerülhet sor.

Kiegészítette a tájékoztatást a Honvédelmi Minisztérium
A Magyar Honvédség Alaptörvényben és sarkalatos törvényben meghatározott kötelessége, hogy felkészüljön a honvédelem komplex feladatának végrehajtására. Ez a feladat magába foglalja, hogy szervezze és tervezze a honvédelmi feladatok végrehajtásának nemzetgazdasági eszközökkel történő biztosítását. A békétől eltérő időszak eshetőségére természetesen napjainkban nem kell számítani, de a feladatot békében a törvényi kötelezettség alapján a honvédségnek el kell végeznie - tájékoztatta lapunkat a Honvédelmi Minisztérium.

A nyilvántartásba vételt a honvédség folyamatosan végzi, annak frissítését a honvédelmi feladatok ellátásában részt vevő rendvédelmi szervek (jelen esetben a rendőrség) kérésére megteszi (a tájékoztató levélben is szerepel).

A katonai igazgatási szervek feladata, hogy a korábban kijelölt ingóságok és ingatlanok rendszeres felülvizsgálata során a korábbi kijelöléseket megszüntesse, fenntartsa, vagy új kijelölést kezdeményezzen (ezt a feladatot a törvény határozza meg, ezért a jelenlegi tájékoztató feladója a honvédség).

E felülvizsgálatra jelen esetben a rendvédelmi és a honvédelemben közreműködő szervek igényei biztosítása céljából van szükség, a tájékoztató és egyéb iratokat több száz tulajdonos, gazdálkodó szervezet kapta meg országszerte.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ahogy a hadkötelesek nyilvántartásával kapcsolatosan is bebizonyosodott: a polgári lakosságot békében semmilyen plusz intézkedés, vagy kötelezettség nem terheli. Jelen esetben is fontos tisztázni, hogy az adatszolgáltatáson túl a technikai eszköz honvédelmi célú igénybevételére egy különleges jogrendi helyzetben kerülhet sor. Az állam felelőssége, hogy az állampolgárok és hazánk területi épségének megvédése érdekében a lehető legfelkészültebb legyen. Ez az adminisztratív intézkedés az állam alapvető feladatából fakad, jelen esetben egy kijelölés tervezéséről, pontosításáról van szó.

A kijelölés nem jelenti a kijelölt eszköz tényleges igénybevételét, arra alapvetően csak a honvédelmi típusú különleges jogrendben kerülhet sor.

Nem igaz tehát az a feltételezés, hogy "Bármikor jöhetnek, vihetik." Csak a kijelölt eszközöket és csak a honvédelmi típusú különleges jogrendben kerülhet sor, vagyis békében, napjainkban, semmilyen körülmények között nem kerülhet rá sor.

Az igénybevételt külön közigazgatási hatósági határozattal rendelhetik el. Ahogyan azt a tájékoztató levél is tartalmazza, a szolgáltatás teljesítése során esetlegesen felmerült vagyoni hátrányért kártalanítás jár, melyet az igénybevételt elrendelő hatóság állapít meg.

A kijelölt eszközt a tulajdonos természetesen szabadon eladhatja, de azt be kell jelentenie, mint ahogy azt is, ha ellopták és ezért nincs a tulajdonában. A bejelentések valódiságát, az eszközök állapotát ellenőrizhetik.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem