13 °C Budapest

10 trükk: ilyen könnyen lopnak meg, ha utazol

2015. február 22. 07:00

A turisták becsapásának különböző módjairól már sokat hallottunk, de mindig érdemes nyitva tartani a szemünket, nehogy pont mi legyünk a következő áldozat.

Zsebtolvajok? Koldusok? Túlságosan barátságos helyiek? Érdemes óvatosnak lenni, ha külföldre utazunk: a Just The Flight nevű utazási szakportál összegyűjtötte a leggyakoribb turista-átverési praktikákat, itt van 10 amelyet világszerte bevetnek a szemfüles fosztogatók.

1. A fotós (Európa)

Amikor éppen képeket csinálsz a barátaiddal, egy kedves idegen felajánlja, hogy készít rólatok egy közös képet. A legjobb forgatókönyv, ha csak pénzt kér a segítségért, a legrosszabb esetben pedig elfut a telefonoddal vagy a fényképezőgépeddel.

2. A költséges taxisofőr (világszerte)

Néhány taxisofőr megpróbál tippeket adni, amiben kihasználja, hogy nem ismerjük a környéket. Ezért szándékosan hosszabb útvonalon visz minket, például kisebb mellékutcákban vagy olyan helyeken, ahol nagyobb a forgalom, ezért lassabb a közlekedés - így a végén többet fizethetünk.

3. Zsebtolvaj a vonaton és a metrón (Európa)

A tömött vonatokon, metrókon az egyik leggyakrabban előforduló probléma, hogy a  zsebtolvajok kifosztanak. Az emberek gyakran közel állnak egymáshoz, és így nagyon egyszerű dolga van a tolvajnak, könnyen benyúlhat a zsebünkbe vagy a táskánkba.

4. Álhívás a hotel recepcióról (világszerte)

Az adatainkra vadászó tolvaj, úgy tesz, mintha a recepcióról hívná a hotelszobánkat, azt állítja, valami probléma van, és arra kér minket, hogy erősítsük meg a bankkártya adatainkat. A hívás az éjszaka közepén érkezik, mert akkor sokkal kevesebb az esélye, hogy személyesen lemenjünk adatot egyeztetni. A gyanútlan vendég több olyan adatot is megad amivel pénzt nyúlhatnak le a kártyájáról.

5. A lassan számoló (Európa)

Amikor a pénztáros próbál fájdalmasan lassan számolni, és gyakran még szünetet is tart, abban reménykedve, hogy elvesztjük a türelmünket és csak elfogadjuk a visszajárót. Azonban az sokkal kevesebb, mint amennyi járna nekünk.

6. A túlságosan kedves helyi (Európa)

A szimpatikus ember, aki beszéli a nyelvünket, felajánlja a segítségét, amikor éppen összezavarodva állunk a bank vagy jegy automata előtt. Nagyon segítőkésznek tűnik, de közben éppen a PIN-kódunkat próbálja megjegyezni, hogy később, mikor nem figyelünk, lenyúlja a bankkártyánkat, és pénzt vegyen fel. Máskor inkább csak elfut az ATM-nél kivett készpénzzel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

7. A térképes (Európa)

Egy ember közeledik felénk, és úgy próbál térképet eladni, hogy kinyitja és azt jó közel teszi az arcunkhoz. Ez azonban csak elterelés, a cél az, hogy kizsebeljen.

8. A koldus (világszerte)

A koldus jellemzően egy idős vagy terhes hölgy, aki a kinézetével próbál bűntudatot ébreszteni bennünk, hogy átadjunk neki némi aprópénzt. Talán ez nem tűnik veszélyesnek, de pont ilyenkor figyelik ki, hol is tartjuk a pénztárcánk.

9. A zárt hotel (Európa)

A taxisofőrünk (aki az átverő) meggyőz minket, hogy az általunk választott hotel felújítás miatt zárva van, de éppen tud nekünk mutatni egy másik helyet, ahol maradhatunk. Természetesen az a hotel nevetségesen túlárazott és borzasztó helyen van. Számos esetben ezek a szálláshelyek lemásolják valamilyen híres hotel nevét, így csapják be a turistákat, akik azt hiszik a megfelelő helyre érkeztek, és csupán az interneten látott kép volt tévedés.

10. Figyelemeztető idegen (Európa)

A fosztogató egy nagyon segítőkész helyi, aki figyelmeztet minket, mert éppen most látta, hogy valakitől ellopták a pénztárcáját vagy a telefonját. Ekkor ő (vagy a cinkosa) kifigyeli, hogy hol ellenőrizzük a telefonunk vagy a pénztárcánk. Így később könnyebben kirabolhat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem