8 °C Budapest

150 ezer külföldi él Magyarországon: honnan jöttek?

MTI
2015. július 7. 10:32

Összesen 146 ezer külföldi állampolgár él Magyarországon, közülük több mint százezren valamelyik európai ország állampolgárai - írta a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Napi Gazdaság kedden.

A Magyarországon élő külföldiek száma 2011-ben volt a legmagasabb, mintegy 206 ezer, azóta sokan magyar állampolgárságot kaptak. A lap megjegyzi, hogy időközben könnnyítették a magyar nemzetiségűekre vonatkozó állampolgársági szabályokat, így jelentősen csökkent például az itt élő külföldiek közül a csak román útlevéllel rendelkezők száma, ahogyan az eredetileg ukrán, illetve szerb állampolgároké is.

Dinamikusan nő ugyanakkor a Magyarországon élő németek, szlovákok, osztrákok és oroszok száma, az ázsiaiaké pedig tíz év alatt több mint a duplájára emelkedett, 15 ezerről 33 ezerre, ebből 16 ezer kínai. Az észak-afrikai arab államok és a fekete-afrikai országok állampolgárainak száma több mint háromszorosára nőtt egy évtized alatt, megközelítve az ötezer főt.

Az országon belül a legnagyobb számban Budapesten élnek külföldiek. Baranya és Somogy megye kistelepülései a holland nyugdíjasok körében népszerűek, Győr-Moson-Sopron megyében pedig van olyan kistelepülés, ahol az ingatlanok 20 százalékának, mintegy 30 háznak osztrák tulajdonosa van. A Zala megyei Hévízen pedig orosz állampolgárok az elmúlt években szállodát, panziókat és több száz egyéb ingatlant vásároltak - írta a lap.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem