Gondoltad volna? Százezreket is kereshetsz a hitelkártyáddal

2011. augusztus 30. 05:13

A pénz pénzt szül - tartja a mondás. A bankban is azok tudják haszonnal forgatni a vagyonukat, akiknek viszonylag sok forgatni valójuk van. Nem is gondolnánk, hogy a hitelkártya is egy ilyen eszköz, okos használatával a sokból még több lehet. Számításaink alapján akár a minimálbéresek is kereshetnek, ha okosan használják a hitelkártyájukat. 

Külföldön viszonylag nagy kultúrája van már a hitelkártya használatnak, idehaza még csak most ismerkednek a lehetőséggel az emberek. Sajnos már mi is beszámoltunk olyan esetekről, amikor egy család veszette el a házát hitelkártya tartozása miatt. Az átlagosan 44-45 százalékos kamatokkal terhelt tartozás kifizethetetlennek bizonyulhat, azoknak, akik adóságukat nehezen kezelik csak. A hitelkártya viszont jó szolgálatot is tehet, csak jól kell használnunk!

A pénzkeresés viszonylag egyszerű a hitelkártyával, vegyük kölcsön a banktól, amit amúgy is elköltenénk a fizetésünkből, amit persze valahol máshol haszonnal befektetünk. Így akár a minimálbéresek is kereshetnek, de csak az igazán nagy keresetűeknek éri meg a komoly havi pénzügyi manőverezés.

Mi a különbség a hitelkártya és a bankkártya között?
A bankkártya bankszámlához kapcsolódik, használatának fedezetéül pedig a számlán lévő pénzösszeg (számla egyenlege) vagy a számlához kapcsolódó hitelkeret szolgál. A hitelkártya ezzel szemben több, mint egy egyszerű bankkártya. A hitelkártyához - a bankkártyával ellentétben ugyanis - nem szükséges külön bankszámla. Önnek nem kell pénzt elhelyeznie bankszámláján, a bank által rendelkezésére bocsátott hitelkeretet használhatja vásárlásra és - kártyatípus függvényében - készpénzfelvételre az ún. hitelszámla terhére.

 

Forrás: PSZÁF


A hitelkártya terhére történő vásárlás általában kamatmentes, legalábbis egy hónapon belül. A vásárlás időpontjától kezdve a bank által meghatározott türelmi időszak lejártáig kell visszafizetnünk a tartozásunkat. Ha ezt megtesszük, semmilyen kamat nem terheli havi áthidaló hitelünket.

Ezek szerint a hitelkártya szolgálhat a következő havi fogyasztás előrehozatalára is, de akár minden hónapban tudatosan is használhatjuk, mint egy mindennapos pénzügyi eszközt. Nem is kell mást tennünk, mint használnunk, méghozzá intenzíven. És keresni egy olyan befektetést, ahol akár egy hónap alatt is viszonylag jó hozamot tudunk elérni. Ilyen lehet egy folyószámla, ahol az a lekötés nélküli pénzekért viszonylag magas kamatot fizetnek. Az AXA KamatHozó bankszámláján 5,25 százalékos éves hozamot kaphatunk a pénzünk után, persze csak akkor, ha 500 ezer forintnál nagyobb összeg pihen épp kihasználatlanul a banknál. Ilyen mennyiségű könnyen hozzáférhető tartalékra viszont csak a legtehetősebbeknek van szüksége, de ők minden további nélkül rendelkeznek ekkora készpénzállománnyal. Más bankok is kínálnak közel azonos hozamot havi lekötéseinkért, ezek kezelése azonban sokkal körülményesebb lehet.

A biztos befektetés mellett szükségünk van egy hitelkártyára a lehető legkedvezőbb feltételekkel. Az igazán versenyképes ajánlatok jóváírást is tartalmaznak, ami bizonyos értékű visszafizetést jelentenek vásárlásaink után. Az Erste egy százalékot ír jóvá minden hitelkártyás fizetés esetében (bizonyos áruk vásárlásakor négy százalékot), ehhez hasonlóan a Raiffeisennél kettő, Citibanknál egy százalékos a jóváírás.

Így kereshetünk pénzt a hitelkártyával

Tegyük fel, hogy a fizetésünk minden hónap 3-án érkezik meg a folyószámlánkra. Ezt általában a hónap folyamán el is költjük, de mi lenne akkor, ha inkább befektetnénk erre az egy hónapra? Ezt meg is tehetjük, a már említett magas hozamot fizető folyószámlára, vagy esetleg más nyereségesebb helyre. Ekkor elkezdünk egy hónapig a hitelkártyánkról költekezni. A felhalmozott tartozást a következő hónap 3.-án rendezhetjük is (kamat és egyéb költségektől mentesen), még az előző havi keresetünkből. Viszont annak addig felgyűlt hozamát megtarthatjuk. Ebben a hónapban ugyanezt eljátszhatjuk, fizetésünk betétbe, vagy folyószámlára és hitelkártyáról költekezünk és így tovább. A kamatoknak és a jóváírásoknak köszönhetően év végére akár több tízezer forintot is kereshetünk. A hitelkártya költsége ezzel szemben csak 3-5 ezer forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De nézzük meg, hogy mit jelent ez számokban egy átlagos család esetén. Jelenleg Magyarországon az átlagos nettó kereset 143 ezer forint, ha ezt mind el is költjük, méghozzá a példa esetében Erste Joker Hitelkártyájával (a vásárlás 70 százaléka után egy, 30 százaléka után 4 százalékos jóváírással számolva), akkor éves szinten 36 ezer forintot kereshetünk.


Ugyanez egy menedzser fizetéssel már 136 ezer forint is lehet. Ehhez persze 500 ezer forintot el is kell költenünk hónapról-hónapra.


Minimálbér alatt is lehet még keresni.


A fenti számítások csakis hitelkártyás vásárlásnál (készpénz felvétel költsége sokkal magasabb egy hitelkártya esetén, hiszen már a pénzfelvétel időpontjától kamatozik a felvett összeg) érvényesek. A jóváírások súlyozása is eltérő lehet, nagyban befolyásolhatják a vásárlási szokásaink. Mindenképp alaposan olvassuk végig a hitelkártyára vonatkozó szerződési feltételeket. 

Magasabb hozamot érhetnek el a számításokban szereplő összegeknél a Budapest Bank "Egyenlítő Hitelesei", ahol a folyószámlán tartott pénzük a hitel kamatával megegyező mértékű hozamot hoz (9,9 százalék).

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem