Mennyi lesz a nyugdíjam? Mennyivel kell kiegészítenem az államit?

2015. január 18. 18:32

Személyes pénzügyeink egyik legfontosabb kérdése a nyugdíj. Azonban a közhiedelemmel ellentétben nem csak a 40-50 éveseket érinti, hanem már az 1980 után születettek számára is kulcsfontosságú, hogy minél hamarabb kezdjenek el takarékoskodni idős korukra. Most ehhez kaphatsz személyes, szakértői segítséget a Pénzcentrum és az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár közös klubrendezvényein.

Évek óta hallhatjuk, hogy az állami nyugdíj a legtöbb ember számára nem lesz elegendő, valószínűleg sokan fognak meglepődni, amikor szembesülnek azzal, mennyi lesz a nyugdíjuk.

Szakértők régóta azt javasolják, már munkába álláskor érdemes elkezdeni takarékoskodni a nyugdíjas évekre.

Saját dolgunkat könnyítjük meg, ha idejében elkezdünk félretenni. A demográfiai trendek azt mutatják, hogy jelentősen kevesebb lehet az állami nyugdíj akár már 10-20 éven belül,mint ma. Csak az utóbbi 6 évben 25 százalékkal emelkedett az időskori nyugdíjellátásban részesülők száma.. A kamatos-kamat hatás és az állami adókedvezmények hosszú távon jelentősen megnövelik a megtakarításunk értékét.

A családi költségvetés tervezésénél tehát fontos szerepet kell szánnunk a nyugdíj-előtakarékosságnak. Nyugdíjszakértők szerint is, ha már viszonylag korán elkezdjük félretenni fizetésünk 10 százalékát nyugdíjcélra, akkor máris sokat tettünk idős korunk anyagi jólétéért és biztonságáért

Persze sokan vannak, akik úgy látják, jövedelmükből képtelenek félretenni. A hosszú távú megtakarítást úgy tudjuk hatékonyan elkezdeni, ha a lehető legpontosabban tisztában vagyunk anyagi helyzetünkkel. Ha szűkösek erőforrásaink, a megtakarítást kezdjük alapos tervezéssel. Készítsünk családi költségvetést, írjuk össze bevételeinket (fizetés, szociális juttatások, stb.) és kiadásainkat (rezsi, utazási költségek, törlesztőrészlet, élelmiszer-költségek, stb.), és nézzük meg azt, melyek azok a területek, ahol a következő hónapban néhány ezer, tízezer forintot tudunk spórolni.

A legcélszerűbb, ha a megspórolt összeget még hónap elején félretesszük, és lehetőleg később sem használunk fel belőle. Próbáljunk hosszú távra tervezni: minden hónapban lehetőleg ugyanannyit - vagy többet - tegyünk félre.

Magyarországon három különböző nyugdíjcélú megtakarítást is támogat az állam, mind a három esetében 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után. Emellett természetesen a megtakarítás maga is termel hozamokat, ami befizetések nélkül is hozzáadódik a megtakarításainkhoz. Természetesen mind a három konstrukciónak vannak előnyei és hátrányai, így eltérő, kinek melyik lehet az optimális.

Ez a három az

  • Önkéntes Nyugdíjpénztár (ÖNYP),
  • a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ),
  • és a Nyugdíjbiztosítás.


Tudj meg többet a nyugdíjadról!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mit kell tenni azért, hogy a nyugdíjas évek alatt se kelljen aggódni a megélhetés miatt? Az öngondoskodásban gondolkodók milyen lehetőségek közül választhatnak? Mik az alapvető különbségek a nyugdíjcélú megtakarítási formák között? Mi zajlik most a nyugdíjpénztári szektorban? A Pénzcentrum és az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár közös klubrendezvényén ezeket a kérdéseket járjuk körül.

Lesz nyugdíjad! Pénzcentrum - OTP Nyugdíj Klub

Tervezett témáink:

  • Tényleg ennyire ijesztő a helyzet? Mennyire fenntartható az állami nyugdíjrendszer?
  • Mi vár ránk 20, 30, vagy akár 40 év múlva? Demográfiai trendek, adatok
  • Mit kell tenni, hogy legyen nyugdíjam? Miért fontos az öngondoskodás?
  • Milyen nyugdíjcélú megtakarítások közül lehet ma Magyarországon választani?
  • Hol helyezkednek el ezen belül az önkéntes nyugdíjpénztárak?
  • Mikor, mennyit érdemes megtakarítani?

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Helyszínek és időpontok:


Pécs: 2015.01.26.

Szeged: 2015.01.27.

Miskolc: 2015.01.29.

Győr: 2015.02.02.


IDE KATTINTVA jelentkezhetsz.

Nem tudsz részt venni a rendezvényeken, de van kérdésed a nyugdíjaddal kapcsolatban? Írj nekünk apenzcentrum@penzcentrum.hucímre - a kérdéseket az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár szakértői válaszolják meg.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem