18 °C Budapest

Mi lesz így a Tokaji borral? Szlovákiában nagyon örülnek

2014. február 15. 16:00

Az egykoron egységes, tokaji bortermelő vidék szétválasztása a mai napig húzódó komoly ellentéteket szül a névhasználat kapcsán Magyarország és Szlovákia között. Az ügy végül az Európai Bíróság elé került, az uniós bürokraták azonban elutasították hazánk keresetét.

Magyarország évekkel ezelőtt fordult az Európai Bírósághoz, miután az Európai Bizottság engedélyezte Szlovákiának, hogy a "Vinohradnicka oblast' Tokaj" megnevezést szerepeltethesse a borok eredetmegjelölésének és földrajzi jelzésének elektronikus uniós nyilvántartásában. A napokban született döntés értelmében, mely elutasítja a magyar keresetet, Szlovákiának joga van a magyar Tokajra hasonlító megnevezést. Így marad a jelenleg is fennálló helyzet a magyar és a szlovák fél között az eredetmegjelölés használatában.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye szerint ugyanakkor a Bíróság mostani döntése csak arra vonatkozik, hogy Szlovákia a Tokaj megjelölés mely származtatott alakját használhatja. Ennek értelmében az eljárás tétje nem is az volt, hogy északi szomszédunk egyáltalán jogosult-e a Tokaj eredetmegjelölés használatára. A VM felhívta a figyelmet arra is, hogy a Bizottság az idei év végéig vizsgálhatja, hogy az eljárás alatt beadott dokumentumok megfelelnek-e az uniós jognak. A további lépéseket is a bizottsági vizsgálat eredménye fogja meghatározni. A Minisztérium hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett a tokaji bor és a tokaji termelők érdekei mellett.

A szlovákiai borászok természetesen örülnek az Európai Bíróság döntésének. Egy, a határ túloldalán élő őstermelő szerint nemcsak a szőlőtermesztési feltételek ugyanolyanok, mint nálunk, hanem maga a bor előállítási metódusa is. Ez nem véletlen, hiszen a világszerte ismert bortermelő vidék korábban egységes volt. A szlovák tokaji térség kistermelői szövetségének elnöke szerint az évek óta húzódó vita sajnos nem nélkülözte a politikai színezetet, holott a kérdést szigorúan szakmai szinten kellett volna kezelni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm