8 °C Budapest

TOP 10 OKJ-s képzés, amivel százezreket kereshetsz

2015. február 21. 13:02

Elkészült a legnépszerűbb OKJ-s képzések toplistája. E szerint 2014-ben a mérlegképes könyvelő képzésekre jelentkeztek a legtöbben. Bár az OKJ-s képzések javarészt olcsóbbak az egyetemi-főiskolai tanulmányoknál, így is többszázezer forintot kérhetnek el értük.

Elkészült a legnépszerűbb OKJ-s képzések toplistája. E szerint 2014-ben a mérlegképes könyvelő képzésekre jelentkeztek a legtöbben, ami nem véletlen, hiszen ez az egyik legkeresettebb, jól fizető szakma a hazai munkaerő-piacon - derül ki a Perfekt Zrt. összesítéséből. A képzeletbeli dobogó második, illetve harmadik fokára pedig sorrendben a társadalombiztosítási ügyintéző, valamint a bérügyintéző képzések kerültek.

A tavalyi év összesített adataiból az is kiderült, hogy egyre több fiatal számára jelenti az OKJ az egyetemi vagy főiskolai tanulmányok alternatíváját, hiszen gyakorlatorientált tudást és tervezhető karrierutat kínál. A gazdasági-pénzügyi OKJ-s képzések sikere azt mutatja, hogy a hallgatók az aktuális munkaerő-piaci trendek mellett a hosszú távú kilátásokat is egyre inkább figyelembe veszik. Vagyis a tanfolyamok kiválasztásánál mérlegelik a munkakereséssel töltött idő várható hosszát, a munkabér nagyságát és a szakmán belüli előrelépési lehetőséget is.

A munkaerőpiacon mindig mutatkozik kereslet a pénzügyi-gazdasági szakképesítéssel rendelkezők iránt, ráadásul bizonyos szakmák, például a mérlegképes könyvelő, átlag feletti keresetet és gyors elhelyezkedési lehetőséget biztosítanak

- mondta el Bársony Csaba, a Perfekt Zrt. oktatási igazgatója.

A 2014-es adatok összesítéséből az is kiderült, hogy továbbra is magas az OKJ-s képzésen érettségivel résztvevők aránya: 2014-ben a hallgatók közel 60 százaléka érettségivel rendelkező fiatal volt. A középiskolai tanulmányok befejezését követően tehát egyre többen látják a hosszadalmas és költséges egyetemi vagy főiskolai évek reális alternatívájának a gyakorlatorientált szakképesítés megszerzését.

A szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre valamint felsőoktatási szakképzésekre február 15-ig lehetett jelentkezni. A pontszámítás alap- és osztatlan képzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont gyűjthető. A mesterképzésekre jelentkezők maximum 100 pontot gyűjthetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények egyenként határozzák meg. A jogszabályi minimum ponthatár idén az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont. A ponthatárokat várhatóan 2015. július 23-án hirdetik ki.

Mennyi az annyi? OKJ vs. egyetem

Friss felmérések szerint egy-egy félév során átlagosan 320 ezer forint kiadása van az egyetemistáknak, amelynek jelentős része a tanév elején jelentkezik. Főként az elsőévesek számíthatnak magas számlákra, ám sok múlik a választott szakon is. Az orvos-, vagy építészhallgatók akár 120-150 ezer forintot is költhetnek szakkönyvekre és különböző orvosi-, illetve rajzeszközökre, de a bölcsészhallgatóknak is 40-50 ezer forintba kerülhetnek a jegyzetek és a fénymásolás a tanév elején.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tehát egy 10 féléves mesterképzés átlagosan 3,2 millió forintjába kerül a hallgatóknak.

Ezzel szemben egy OKJ-s képzés hozzávetőlegesen, vizsgadíjakkal és egyéb költségtételekkel együtt is csak néhány százezer forintba kerül. A legnépszerűbb OKJ-s toplista élén szereplő, 1 éves méregképes könyvelői tanfolyamot például már 150 ezer forint körüli összegért is elvégezhetjük. Nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk arról, hogy bár az OKJ-s papírokkal is könnyebb az elhelyezkedés, de egy egyetemi-főiskolai diploma a legtöbb esetben még mindig többet ér a munkaerőpiacon.

Az OKJ viszont még azoknak is előnyt jelenthet, akik később mégis a felsőoktatásban folytatnák tanulmányaikat, hiszen számos szakképesítés után kapható 24 többletpont a felvételi eljárás során. Hogy pontosan mely OKJ-s képzésekért jár többletpont, azt az adott felsőoktatási intézmény teszi közzé a felvételi tájékoztatóban.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem