10 °C Budapest

Olyan történik a héten, amire évek óta vártak a devizahitelesek

Pénzcentrum
2015. január 26. 18:09

Fontos hét kezdődött a devizahitelesek életében: február 1-jén, vagyis vasárnap lesz az elszámolás és a forintosítás fordulónapja, és hatályba lép a fair bankrendszerről szóló törvény is. A részletes tájékoztatást március-április folyamán küldik ki a bankok postai levélben, az első, teljesen új törlesztőrészletet pedig májustól kell fizetni.

1. Elszámolás

Bár egyelőre valószínűleg nem sokat fognak érzékelni belőle a devizahitelesek, február 1-jei hatállyal kamatostul elszámolják nekik a tisztességtelen szerződési feltételek (árfolyamrés és egyoldalú kamatemelések) miatti többletfizetésüket a bankok. A meglévő szerződések esetében a tartozás csökken, a lezárt szerződéssel rendelkezők pedig átutalással kapják meg a pénzt.

2. Forintosítás

Szintén február 1-jei fordulónappal kerül sor a devizaalapú jelzáloghitelek és lakáslízing konstrukciók forintosítására 256,5 forintos frank- és 309,0 forintos euróárfolyamon. Mivel a többi hitelt nem forintosítják, az autóhitelesek például továbbra is ki lesznek téve az árfolyamkockázatoknak.

3. Fair banki törvény

Bár ez kezdetben még alig lesz érzékelhető, ez a törvény határozza meg, hogy később milyen mértékben és irányban változtathatják meg lakossági kamataikat a bankok. Mivel a forintosított devizahitelek 3 havi BUBOR-hoz kötött referencia-kamatozású hitelek lesznek, ezek kamatszintjét az MNB által szigorúan ellenőrzött kamatfelár-változtatási mutató határozza meg.

Tájékoztatás

Bár a fenti három esemény fordulónapja február 1-je, a bankoknak csak március 31-éig kell belső elszámolásaikban érvényesíteniük ezeket a változásokat. A devizahitelesek tájékoztatására - a lenti kivételekkel - március-április folyamán fog sor kerülni tértivevényes postai levélben. Ebben lesznek benne többek között a panasztételi lehetőségek is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hol az új törlesztőrészlet?

Mindez a törlesztőrészleten februártól még nem feltétlenül fog látszódni, a törvény értelmében ugyanis májustól kell fizetni az új törlesztőrészletet. Február és május között emiatt sok devizahitelesnél túlfizetés keletkezik, amelyet kötelesek a bankok májusig jóváírni az ügyfeleknek.

Önszorgalom a bankoknál

A forintosításra kerülő hitelek esetében már januárban is az említett, előre rögzített árfolyamon történt a törlesztés. Tapasztalataink szerint vannak azonban olyan bankok, amelyek további változtatásokat hajtottak végre már januárban: helyreállították például a devizahitel eredeti, "fair" kamatszintjét, így már ekkor jelentősen csökkent az ügyfél törlesztőrészlete. Lesznek olyan bankok is, amelyek már márciusban vagy áprilisban az elszámolással csökkentett tartozás alapján számolják ki a törlesztőrészletet, vagyis nem náluk nem feltétlenül kell várni a májusi csökkenésig.

Lehetnek kivételek

Májustól azonban már minden devizahiteles az elszámolással csökkentett tartozás alapján és a forintosítási, valamint fair banki törvény alapján meghatározott új (jellemzően a mostaninál alacsonyabb) kamattal fog törleszteni. Kivételt jelenthetnek azok az ügyfelek, amelyeknek a bankja még perel a tisztességesség megállapításáért, ekkor ugyanis csak a per lezárultát követő 60 napon belül kell végrehajtani a változtatásokat. Borítékolható, hogy nem sok ilyen bank lesz, hiszen például a nagybankok nagy részénél már lezárult a per.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem