13 °C Budapest

Bicskanyitogató! Utcára kerülhet a kerekesszékes házaspár

Pénzcentrum
2015. szeptember 8. 17:01

Utcára tehet a bank egy kerekesszékes házaspárt, annak ellenére, hogy a lakásuk vételárát már kifizették. A lakást építő vállalkozó nem fizette ki a pénzintézetet, így a jelzálog sem került le az ingatlanról. Hogyan fizethetik ki a bankot a tulajdonosok?

Kétségbe vagyunk esve, nincs hová mennünk. Két nyomorék ember összetette azt, amije volt, és csak annyit akart, hogy normálisan éljen. Nekünk nincs más kiút, mint a temető, mert bénák vagyunk, és az életben meggyógyulni nem fogunk

- mondta sírva a Délmagyarnak Biharvári Gyuláné.

A házaspár 2009-ben 20 millió forintért vette meg 78 négyzetméteres otthonát és garázsát egy szegedi társasházban, ügyvédek által jegyzett adásvételi szerződéssel. Mivel az építési vállalkozó nem fizette vissza a banktól felvett 400 milliós jelzáloghitelt, most a pénzintézet a tulajdonosokon veri le a tartozást. Noha a vállalkozó nevén is vannak értékes ingatlanok, és azokat szintén végrehajtás alá vonták, a sor elején a lakások állnak. A lakókat tehetik utcára.

A bank eredetileg 105 millió forintot követelt 15 lakástulajdonostól. Mivel időközben sokan még egyszer, azaz duplán kifizették a lakásuk árát, mostanra hat lakás maradt. Nyáron még úgy tűnt, a vállalkozó és a bank megegyezik, a férfi ugyanis felajánlott ingatlanokat a pénzintézetnek.

Hogyan fizethetné ki a társasház a bankot részletekre?

A rendelkezésre álló információk szerint a vállalkozó nem fizette ki a bankot, ezért követeli a pénzintézet a lakókon a tartozást.Emiatt több lehetősége van a lakóknak:

  • Kifizetik a bankot vagy
  • A Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) fordulnak.

A kilakoltatástól való félelem miatt lehetséges, hogy a társasház úgy dönt, hogy együttes erővel kifizetik a banknak a 105 milliós tartozást, akkor ezt akár lakáshitelből is megtehetnék. Ezt az összeget a vállalkozón behajthatják, azonban ez várhatóan hosszú pereskedésbe torkollhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha 15 éves futamidővel számolunk, akkor a társasház lakóinak összesen havonta 800 ezer forintot kellene összedobnia ahhoz, hogy végül tehermentesen átvehessék a lakásaikat.


Persze ilyen hiteleknél gyakran külön megállapodást lehet kötni a bankkal, de még így is többszázezer forintot kellene törlesztésre fordítania a lakóknak ahhoz, hogy megszabaduljanak a jelzálogtól.

A lakóközösség dönthet úgy, hogy a PBT-hez fordulnak, és panaszt nyújtanak be.Ebben az esetben a testület megvizsgálja, hogyan lehet elrendezni az ügyet úgy, hogy végül a lakóknak ne kelljen az ingatlanjuk vételárát többször is kifizetni.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem