Fontos tudnivaló a háziorvosi rendelőkben: ezt intézd el még a második hullám előtt

2020. augusztus 26. 11:07

Több 10 ezer diák költözik egyik városból a másikba ezekben a napokban, és kezdi meg felsőoktatási tanulmányaival együtt új életét. A nagy izgalmak közepette nem árt felkészülni minden eshetőségre, érdemes például az új lakóhelyen új orvost is választani. A járvány esetleges második hullámára való felkészülésnek az is fontos eleme, hogy pontosan tudjuk, ki a háziorvosunk, hol és mikor rendel, miképp léphetünk vele kapcsolatba.

A 2020 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre 91 460-an nyújtottak be érvényes jelentkezést, a háromnegyedüket fel is vették valamilyen intézménybe, és ebbe még nincsenek benne a sikeres pótfelvételik (a ponthatárokat várhatóan augusztus 27-én hirdetik ki). Ez azt jelenti, hogy ezekben a napokban több 10 ezer diák hagyja el korábbi otthonát, költözik új városba. Az nagy izgalmak közepette azonban a nem várt helyzetekre is fel kell készülni.

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

Sokan nem is gondolnak rá, de egy egyszerű orvosi vizsgálat is sokkal bonyolultabb egy idegen városban, és csak akkor szembesülnek vele, amikor már megbetegedtek. A biztosított személyek egyik legalapvetőbb jogosultsága, hogy az ellátást végző orvost, így a háziorvost is megválaszthatják, és a korábban választott háziorvos helyett választható másik háziorvos évente egy alkalommal indokolás nélkül.

De hogy működik ez a gyakorlatban? A Pénzcentrum a háziorvos váltás folyamatáról az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnökét, dr. Selmeczi Kamillt kérdezte korábban: 

A háziorvoslás alapja a személyes bizalmon alapuló és szabad orvosválasztás. Bármelyik háziorvos és praxisa választható, természetesen az ésszerű határokon (távolság, közlekedés stb.) belül. Nem kötelező, de célszerű a település (település rész) ellátását biztosító háziorvos választása

- mondta dr. Selmeczi Kamill. Azt is elmondta lapunknak, hogy a legújabb jogszabály szerint évente egy alkalommal van lehetőség háziorvos (praxis) váltására. A páciensnek új választott háziorvosánál kell jelentkeznie, és megadni az addigi orvosa nevét és székhelyét. Ezután a választott új háziorvos igazolást állít ki a páciensnek a praxisba történő felvételről. A törzskarton kikérő nyomtatványon meg kell adni a beteg adatai, és aláírásával el kell látnia, melyet az új orvos továbbít a korábbinak.

Adatvédelmi okokból a betegdokumentáció sem a beteggel sem elektronikus úton nem küldhető.

Azt is megkérdeztük a Szövetség elnökétől, hogy kötelessége-e az új háziorvosnak átvenni a pácienst, vagy mondhatja - például túlterheltségre hivatkozva - hogy nem fogadja. Dr. Selmeczi Kamill ezzel kapcsolatban elmondta: a praxisba bejelentkező beteget nem lehet elutasítani, semmilyen indokkal. Előfordulhat nagy létszámú praxisok esetén, hogy a bejelentkezés előtt - ellátási biztonságra tekintettel - a választott háziorvos másik területi ellátót javasol, de ha beteg lakóhelyén ragaszkodik a praxishoz, akkor fogadni kell bejelentkezését.

Egyéb okok is lehetnek

Nem csak a lakóhelyváltás lehet az oka az orvosváltásnak: amennyiben valaki házi gyermekorvoshoz járt, azonban időközben elérte a nagykorúság korhatárát, be kell jelentkeznie felnőtt háziorvoshoz. Vannak azonban úgynevezett vegyes praxisok - főként kisebb településeken -, ahol a gyermekorvosi és felnőtt háziorvosi feladatokat is ugyanaz az orvos látja el. Érdemes rákérdezni a háziorvosunknál, ha nem vagyunk tisztában vele, hogy vegyes praxishoz vagyunk-e bejelentve.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A házi gyermekorvosi praxis ugyanis csak 19. betöltött évig köteles ellátni a korosztályt, ez után át kell jelentkeznie a páciensnek.

Az is előfordulhat, hogy a háziorvosunk nyugdíjba vonul, vagy más okból elhagyja azt a körzetet. Ilyenkor a praxis átadásával együtt a betegek is átvételre kerülnek, a teljes dokumentációval - szigorú adatvédelmi és jogszabályi keretek között.

A praxisba bejelentkezett betegek ebben az esetben is élhetnek a szabad orvosválasztás lehetőségével, amennyiben másik praxisban kívánják ellátásukat biztosítani, átjelentkezhetnek választott praxisukba.

 - mondta el a Szövetség elnöke, és ismertette, hogy amennyiben a páciens nem jelentkezik át máshoz, az új körzeti háziorvos folytatja automatikusan az ellátását a területi ellátási kötelezettség keretében, amely a körzetben élő, állandó lakhellyel rendelkező páciensek kötelező ellátását jelenti.

Covid 19

A járvány, mint mindenre a háziorvosunkkal való kapcsolattartásra is hatással volt, és még lehet is a közeljövőben. 2020. március 16-án az új koronavírus megbetegedések miatt elrendelt vészhelyzetben csökkenteni kellett az orvos-betegtalálkozók számát, ezért előtérbe került a távkonzultáció. Az országos tisztifőorvos a miniszter iránymutatásai alapján arra utasította az összes alapellátó praxist, hogy törekedjenek az orvos-betegtalálkozó minimalizálására. 

Június közepe óta újra látogathatóak a háziorvosok és a szakorvosok is, ám sokan tartanak egy esetleges második hullámtól, amikor ismét fontos lesz a találkozások minimalizálása. Éppen ezért fontos, hogy aki háziorvost váltana, valamilyen okból újat keresne, az lépjen minél előbb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 21. szombat
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?