7 °C Budapest

Hetekig is eltarthat a BKV-sztrájk

Pénzcentrum
2010. január 13. 14:45

Hamar véget ért a szerdai tárgyalás is a BKV vezetése és a szakszervezetek között: egyik fél sem engedett semmit sem az álláspontjából. A hétfői három egyeztetéshez képest a tárgyalási tempó is lelassult, naponta csak egyszer találkoznak a felek, kevesebb mint egy óra után kijönnek és bejelentik, hogy holnap folytatják. Legközelebb csütörtökön 10 órakor ülnek le újra. Az állóháború akár egy-két hétig is elhúzódhat, bár arra van esély, hétvégére felfüggesztik a sztrájkot. Változást a metrós szakszervezetek sztrájkba lépése hozhatna, erre viszont egyelőre nem kell számítani - írja az Index.

A BKV menedzsmentje nem adott újabb ajánlatot a szerdai tárgyaláson, a szakszervezetek pedig ragaszkodnak az álláspontjukhoz, mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője. Hozzátette, hogy a tárgyaláson a BKV vezetése bemutatta a cég finanszírozására vonatkozó kormányzati-fővárosi szándéknyilatkozatot, de a szakszervezet nem látja benne azt a passzust, hogy a támogatást csak a dolgozók megrövidítése árán folyósítanák a BKV-nak.

Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese a tárgyalásokat követően azt mondta: akkor lehet a tárgyalásokon elmozdulás, ha a szakszervezetek elfogadják a BKV ajánlatát, szerintük ezen az érdekképviseletek gondolkoznak.

2010.01.13 13:37
Csütörtökön a vasúttal együtt folytatódik a sztrájk

A tárgyalások ritkulása, rövid ideje, a kompromisszumkészség látható hiánya ugyan mindkét oldalról lehet a tárgyalási taktika része, de arra utal, hogy a felek még egy darabig biztos nem adják fel az álláspontjukat.

Az Index úgy tudja, hogy a szakszervezetek sztrájkalapja akár 1-2 hetes folyamatos sztrájkra is elegendő, legfeljebb hétvégére függesztik fel a munkabeszüntetést. Hétvégén ugyanis nincs akkora súlya a sztrájknak, és a sztrájkalap sem apad addig, amiből a munkaszünet idején a sztrájkoló dolgozók bérét fizeti a szakszervezet. Nemes Gábor a sztrájk hosszáról nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, a hétvégével kapcsolatban pedig azt mondta, hogy a sztrájk jelenleg folyik, arról nincs döntés, mi lesz szombaton vagy vasárnap.

A sztrájk szerdán ugyanúgy folytatódott, mint ahogy kedden elkezdődött: nagyjából ugyanannyi busz és villamos maradt ki, igaz egyes járatokat áthelyeztek más vonalakra. A metró és a troli nagyrészt zavartalanul működik.

A tárgyalási folyamatban egyértelműen a szakszervezetek javára billentené a mérleget, ha az utasok számára eddig megbízható szolgáltatást nyújtó metrósok is beszállnának a sztrájkba. Erre azonban egyelőre nem kell számítani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gulyás Attila, a metrósok jelentős részét tömörítő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) elnökhelyettese elmondta, hogy elméletileg visszavonhatnák aláírásukat a menedzsment által ajánlott kollektív szerződésről (amit a sztrájkolók nem fogadnak el), de gyakorlatilag erre nem kerül sor, mert ha egyszer már egymás tenyerébe csaptak, akkor az az egyenes magatartás, ha nem változnak a feltételek, addig nem változik a hozzáállás sem.

Arra a kérdésre, miért fogadták el azt a szerződést, amit a BKV-s szakszervezetek másik fele nem, Gulyás azt mondta, hogy ők a tárgyalások elejétől azon az állásponton voltak, hogy a vitás három elemet (a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulást és az étkezési utalványt) vegyék ki a kollektív szerződésből, és később a bértárgyaláson egyezzenek meg róla.

Hozzátette, hogy ha a metrón nem is annyira, de a vegyes területeken, például a buszgarázsokban vagy a villamosremízekben, ahol sztrájkoló és nem sztrájkoló szakszervezetek tagjai dolgoznak együtt, számos konfliktus, goromba megjegyzés, kisebb atrocitás történik. Sok olyan alkalmazott, aki dolgozna, de nem tud a többiek miatt, inkább betegállományba menekül.

Gulyás elismerte, hogy voltak olyanok is, akiket a sztrájkolók annyira meggyőztek, hogy átlépett a másik szakszervezetbe, de a számuk nem jelentős, és semmiképp sem tömeges, mint ahogy azt más szakszervezeti vezető állította.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem