Elképesztő égi háború zajlik körülöttünk: óriási veszélyben vannak a WizzAir, Ryanair gépei is

Pénzcentrum2024. április 24. 08:57

Rengeteg repülőjáratot érintettek orosz eredetűnek vélt bizonyos elektronikus zavarások, amelyek veszélyeztették a légi biztonságot a műholdas navigációs rendszerek használhatatlanná válása által - tudósított a The Sun.

Az elmúlt időszakban több ezer repülőjárat került veszélybe feltételezett orosz elektronikus zavarások miatt, amelyek a légiközlekedési források szerint komoly fenyegetést jelentenek a légi biztonságra. Ezek az akciók a műholdas navigációs rendszereket tesznek használhatatlanná, ami miatt a repülőgépek nem képesek pontosan meghatározni pozíciójukat, és hamis adatok alapján kényszerülhetnek manőverezésre.

A Ryanair és a Wizz Air járatai voltak leginkább érintettek az ügyben, előbbi 2 309, utóbbi 1 368 járatot jelentett műholdas navigációs problémák miatt. További érintettek között szerepelnek a British Airways, Jet2, EasyJet és TUI járatai is. Az incidensek hátterében álló zavarásokat az oroszoknak tulajdonítják.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) támadásnak minősítette ezeket a tevékenységeket és csúcstalálkozót hívott össze a globális légitársaságok képviselőivel a fenyegetés kezelése érdekében. A GPSJAM.org kutatóival együttműködve végzett elemzés rámutatott arra, hogy bizonyos területeken - mint például a Balti-tengeren - jelentős számú repülőgép jelentett alacsony navigációs pontosságot.

A védelmi tisztviselők szerint Oroszország régóta alkalmazza ezt a technikát zaklatás céljából különösen NATO-határ menti területeken és olyan helyeken, mint Kalinyingrád. A zavarás hatása nem csak Európára korlátozódik; Ukrajnában is zajlik hasonló tevékenység.

Címkék:
repülő, világ, repülőgép, repülőgéptársaság,