Újabb brutális benzinárdrágulás jöhet: kegyetlen csapást mér az olaj árára Izrael rakétatámadása

Pénzcentrum2024. április 19. 10:47

Az olaj és az arany ára jelentős emelkedést mutatott, miután hírek érkeztek egy izraeli rakétacsapásról Iránban, ami aggodalmakat keltett a közel-keleti konfliktus eszkalációjával és a globális olajellátás zavarainak lehetőségével kapcsolatban - számolt be a BBC és a Reuters.

Az olaj és az arany árának emelkedése tapasztalható volt, ezt követően annak a bejelentésnek, hogy Izrael rakétacsapást mért Iránra. A Brent nyersolaj ára 1,8%-os növekedéssel 88 dollárra emelkedett hordónként, míg az arany ára rövid idő alatt majdnem rekordmagasságba ért, mielőtt 2400 dollárra csökkent unciánként. Az események hatására a befektetők figyelme Izrael válaszreakcióira összpontosult az iráni drón- és rakétatámadások után.

A konfliktus eszkalálódása aggodalmakat keltett az olajellátás zavarainak lehetőségével kapcsolatban. Az olajárak kezdeti 3,5%-os ugrása után mérséklődött, amikor iráni források szerint nem keletkezett kár Iszfahán tartományban. Az infláció növekedésének kockázata is fennáll az olajárak tartós emelkedése miatt.

Randeep Somel, az M&G Investment Management képviselője szerint a piacokat az inflációs aggodalmak foglalkoztatják leginkább. Az Egyesült Királyságban az inflációs ráta még mindig magasabb a Bank of England célkitűzésénél, ami aggodalomra ad okot a döntéshozók számára.

Az arany árának emelkedése bizonytalan időszakokban gyakori jelenség, mivel biztonságos befektetésnek tekintik. A közel-keleti feszültség növekedése felvetette a Hormuzi-szoroson keresztüli hajózási útvonal zavarainak lehetőségét is, ami kulcsfontosságú a világ olajellátás szempontjából.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Opec tagjai közül többen is ezen a szoroson keresztül exportálják olajuk nagy részét. Irán pedig jelentős olajtermelőként szerepel globális szinten. A piaci reakciókat tovább bonyolította az izraeli támadás korlátolt volta és az iráni tisztviselők cáfolatai. Az ázsiai részvény- és kötvénypiacok esése mellett biztonságos menedéknek tekintett devizák és nyersanyagok árának emelkedése figyelhető meg. A geopolitikai feszültség újbóli kiéleződése mellett a befektetőket az inflációs és kamatláb-bizonytalanságok is foglalkoztatják.

A geopolitikai kockázatok eszkalálódása mellett a piaci hangulat továbbra is ingadozik, ahogy a befektetők további információkat várnak a helyzet alakulásáról.

Címkék:
árfolyam, gazdaság, tőzsde, világ, izrael, irán, brent olaj, brent árfolyam, aranyár,