Brutális háború van készülőben a Közel-Keleten: bármikor kirobbanhat a véres konfliktus

PR2024. április 8. 16:15

2024. április 1-jén, hétfőn izraeli vadászbombázók mértek csapást Irán a szíriai fővárosban, Damaszkuszban található követsége ellen. A támadásban hét iráni tiszt halt meg. Mivel diplomáciai létesítményt ért támadás, Irán panaszt emelt az ENSZ-nél, de ami ennél sokkal súlyosabb: Teherán bosszút fogadott Izrael ellen és megtorlást helyezett kilátásba - írja a Portfolio.

A perzsa állam Izrael Gáza elleni műveletének kezdete óta számtalan alkalommal fenyegette már meg a zsidó államot: iszlám ellenállásra való felszólítás, fekete zászlók lobogtatása és látványos rakétakísérletek helyett azonban most úgy fest, hogy közvetlen katonai válaszcsapásra készül Teherán.

A támadásra egyes források szerint a héten kerül sor, legkésőbb péntek éjfélig. Kedden ér véget a ramadán, az iszlám vallás legfontosabb ünnepe.

Izrael komolyan veszi a fenyegetést: tartalékosokat hívtak be a légvédelmi erőkhöz, átmenetileg megszüntették a harcoló alakulatok eltávját és GPS-zavaró rendszereket aktiváltak az ország nagyvárosai körül.

Címlapkép: MTI/AP/Omar Szanadiki

Címkék:
világ, konfliktus, izrael, irán, háború,